Krásna Hôrka sa rekonštruuje podľa plánu

NETKY.SK • 13 Február 2015, 13:02 • 2 min
Krásna Hôrka sa rekonštruuje podľa plánu

BRATISLAVA - Rekonštrukcia hradu Krásna Hôrka ide podľa plánu. Na tzv. dolnom a strednom hrade stojí lešenie potrebné na ukončenie výskumu omietok.

slovakia

left justify in out

Hotová je krovová konštrukcia dolného a stredného hradu. Škridla je už na celej ploche stredného hradu a dolného hradu a pracuje sa už aj na hornom hrade. Trvalý krov sa buduje aj na severovýchodnej bašte. Ako strešnú krytinu tam použijú špeciálne vopred zvetraný medený plech, ktorý má vďaka tomu takmer čiernu farbu. Agentúru SITA o tom informovala Judita Krajčiová, kultúrno-propagačná manažérka Slovenského národného múzea (SNM) - Múzea Betliar, pod ktoré jeden z najkrajších hradov Slovenska patrí. Zároveň podľa Krajčiovej "ministerstvo kultúry v dohľadnom čase vyhlási výberové konanie na projektanta obnovy hradu", čo je nevyhnutný krok pre začiatok tretej, záverečnej etapy obnovy.

 

Intenzívne sa pracuje aj na obnove interiéru a umeleckých diel. Dokončený je výskum nástenných malieb v kaplnke. Autor výskumu Peter Koreň pod terajšími freskami objavil "veľmi elegantné klasicistické maľby zo začiatku 19. storočia", uviedlo ďalej pre SITA SNM - Múzeum Betliar. Aktuálne sa reštaurujú maľby z hradu Krásna Hôrka. "Kolegovia z egerského múzea (v Maďarsku, pozn. SITA) zreštaurovali a aj dopravili do Betliara smútočnú róbu grófky Františky Andrássyovej, ktorú poškodil požiar. Táto róba bude prezentovaná prvýkrát po reštaurovaní na otvorení výstavy o kráľovnej Alžbete - Sissi v júni 2015. Kolegovia v Brne tiež výrazne pokročili pri konzervátorských a reštaurátorských prácach kovových zbierkových predmetov - zbraní z hradu Krásna Hôrka," doplnila Judita Krajčiová. 

 

Upravené je aj okolie hradu. Východný a severný svah hradného kopca sú úplne vyčistené od náletov, krovín a stromov. Hradné múry a horľavé konštrukcie sú tak "chránené od vonkajších vplyvov a zároveň vznikol aj priestor, kde v budúcnosti môže byť vytvorený náučný chodník okolo hradu". 

 

Rekonštrukcia Krásnej Hôrky má tri etapy a momentálne sa nachádza v druhej, nazvanej: "Trvalé krovy a strechy". Aktuálna etapa obnovy hradu zameraná na jeho zastrešenie by mala trvať do konca tohto roka. V tretej etape "Ostatné konštrukcie a médiá" plánujú hrad postupne sprístupňovať verejnosti. Predpokladá sa, že hrad otvoria po roku 2016. Náklady na celkovú obnovu hradu nie je možné v súčasnosti vyčísliť. Minulý rok však podľa údajov národného múzea dosiahli okolo jeden a štvrť milióna eur. Odborní pracovníci múzea ešte vlani pripravili novú koncepciu využitia hradu, napríklad nové obslužné priestory, expozície a služby a priestory pre návštevníkov hradu. 

 

Strecha najkrajšieho stredovekého hradu zo 14. storočia ľahla popolom v sobotu 10. marca 2012. Necelý rok predtým, v apríli roku 2011, hrad zrekonštruovali. Hrad Krásna Hôrka je súčasťou SNM - Múzea Betliar a bol vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku. Stála hradná expozícia prezentovala staviteľstvo od 13. do 18. storočia, informácie o hrade a jeho majiteľoch. Zbierky obsahovali cenné zbrane, exponáty remeselnej činnosti, hudobné nástroje, textílie a obrazy. Väčšinu z nich sa našťastie podarilo pred ohňom zachrániť. Požiar zničil všetky strechy, mimoriadne vysoké teploty vážne poškodili časti múrov, zničená bola aj časť expozície otvorenej v roku 2011 na hornom hrade. V čase požiaru bolo na Krásnej Hôrke umiestnených 4 229 zbierkových predmetov vrátane predmetov v depozitároch. Pri požiari bolo poškodených a zničených 352 zbierkových predmetov, úplne zničené boli aj tri zvony zo zvonice kaplnky. Niektoré sa nepodarí nikdy nahradiť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies