Kraslice sa zdobia viacerými technikami, v minulosti ich aj okúvali

NETKY.SK • 21 Apríl 2014, 07:25 • 2 min
Kraslice sa zdobia viacerými technikami, v minulosti ich aj okúvali

BRATISLAVA - Asi najznámejším zvykom veľkonočných sviatkov je zdobenie kraslíc. Ústredie ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV) zdokumentovalo na Slovensku rôzne pôvodné techniky zdobenia kraslíc.

slovakia

left justify in out

Najstaršou je farbenie bez ornamentálnej výzdoby, keď sa vajíčko zdobí len jednou farbou, väčšinou červenou alebo hnedou. Kedysi sa farby používali len z prírodných zdrojov ako napríklad odvar z cibuľových šúp, zeleného žita, či kôry slivky.
      

Ďalšou z používaných techník, ktorá je však už náročnejšia, je reliéfne voskovanie. Ide o techniku rozšírenú na východnom Slovensku. Na západnom Slovensku dominuje technika zdobenia kraslíc leptaním. V tradičnej výrobe používali krasličiarky ako leptadlo ocot, či vodu z kyslej kapusty.
      

Asi najrozšírenejšou technikou zdobenia kraslíc na Slovensku je batikovanie. Táto technika v sebe kombinuje prvky farbenia a aj voskovania. Pre domácich majstrov, ktorí radi experimentujú s nožíkmi, je určená technika zdobenia vyškrabovaním. Jednou z novších techník je technika oblepovania. Táto sa objavila na území dnešného Slovenska až koncom 19. storočia.
      

Zaujímavou, no súčasne aj náročnou technikou je zdobenie odrôtovaním, ktorým sa zvykli kraslice zdobiť v okolí Popradu. Kraslice zdobili aj kováči. Okúvanie kraslíc bola technika, ktorou sa v regiónoch Hont a Gemer pretekali mladí kováči v zručnosti. Kraslice ale neboli vždy len z vajíčok. V regiónoch, kde boli sklárne sa stretneme so sklenenými kraslicami, ktoré bývali dôkazom majstrovstva sklárskych učňov. V severnejších oblastiach Slovenska sa vyrábali aj drevené kraslice.
     

TASR informácie poskytol Juraj Vedej, referent marketingu a PR ÚĽUV.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies