Kráľovná Sofia otvorila múzeum s expozíciou kostýmov Balenciagu

NETKY.SK • 8 Jún 2011, 09:39 • 2 min
Kráľovná Sofia otvorila múzeum s expozíciou kostýmov Balenciagu

Kráľovná Sofia otvorila múzeum s expozíciou kostýmov Balenciagu

slovakia

left justify in out

img

Španielska kráľovná Sofia dnes slávnostne otvorila múzeum s expozíciou kostýmov svetoznámeho módneho návrhára Cristóbala Balenciagu (1895-1972). Stalo sa tak v rodisku tvorcu, baskickej Guetarii.
      Miestne výstavné centrum disponuje viac ako 1200 dielami umelca, ktorý v období po druhej svetovej vojne patril medzi významné osobnosti parížskej módnej scény a ktorý ovplyvnil i tvorbu viacerých renomovaných nasledovníkov. Jeho návrhy charakterizoval triezvy, súčasne však elegantný štýl, ktorý imponoval mnohým celebritám, vrátane Grety Garbo alebo Marlene Dietrich.
      Medzi iba 90 teraz vystavovanými dielami umelca sú tak napríklad svadobné šaty niekdajšej belgickej kráľovnej Fabioly a dve róby, ktoré majster pripravil pre hollywoodsku hviezdu strieborného plátna, neskôr monackú kňažnú Grace Kelly. Ďalšie kostýmy návrhára, vrátane tých, pripravených pre slávne osobnosti, bude môcť verejnosť spoznať na rotačnom princípe postupne.
      Balenciaga ovplyvnil aj množstvo renomovaných módnych tvorcov.
      Múzeum v rybárskej obci pri Biskajskom zálive iba 20 km západne od San Sebastiánu mohlo vzniknúť už pred rokmi. Projekt realizácie objektu však na niekoľko rokov prerušili v súvislosti s podozreniami z korupcie voči vtedajšiemu miestnemu starostovi.
      Brány múzea sa pre širokú verejnosť otvoria v piatok 10. júna 2011.
Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies