Kráľovná pokrstila novú výletnú loď Queen Elizabeth

NETKY.SK • 12 Október 2010, 07:13 • 2 min
Kráľovná pokrstila novú výletnú loď Queen Elizabeth

Kráľovná pokrstila novú výletnú loď Queen Elizabeth

slovakia

left justify in out

img

Britská kráľovná Alžbeta II. pokrstila dnes na veľkolepej ceremónii v Southamptone luxusnú výletnú loď nazvanú Queen Elizabeth.
      Stovky hostí na nábreží v juhoanglickom prístavnom meste sledovali, ako kráľovná v slnečnom počasí rozbila o provu zaoceánskeho plavidla veľkú fľašu bieleho vína. Predtým jej kapitán Chris Wells ukázal veliteľský mostík takmer 300-metrovej lode.
      "Boh žehnaj tejto lodi i všetkým, ktorí sa v nej budú plaviť," povedala Alžbeta II.
      Britskí panovníci od roku 1934 - od uvedenia lode Queen Mary do prevádzky - pokrstili celkovo sedem komerčných plavidiel nesúcich kráľovské mená. Najnovšie plavidlo je už tretie nazvané Queen Elizabeth. Pri dĺžke 294 metrov má 16 palúb a kapacitu 2092 pasažierov. Na prvú plavbu sa vydá v utorok do Portugalska a na Kanárske ostrovy.
      Luxusné vybavenie novej lode, ku ktorému patrí interiér v štýle art deco, inšpirovaný veľkou érou zaoceánskych parníkov, sa odráža aj na cene lístkov. Za prvú dvojtýždňovú plavbu zaplatia pasažieri od 1489 po 15.799 libier (1702 až 18.064 eur). Napriek tomu sa lístky v apríli vypredali takmer okamžite.
      Nová Queen Elizabeth je druhou najväčšou loďou, ktorú postavili pre lodnú spoločnosť Cunard - po Queen Mary 2, ktorú Alžbeta II. pokrstila v januári 2004. Podľa prevádzkovateľa stála Queen Elizabeth približne 416 miliónov eur.

Zdroj: TASR/AP,DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona