Kráľovná Alžbeta predstavila britský projekt nového národného múzea SAE

NETKY.SK • 26 November 2010, 07:58 • 2 min
Kráľovná Alžbeta predstavila britský projekt nového národného múzea SAE

Kráľovná Alžbeta predstavila britský projekt nového národného múzea SAE

slovakia

left justify in out

img

Britská kráľovná Alžbeta II. počas svojej prvej návštevy Spojených arabských emirátov po vyše 30 rokoch oficiálne predstavila britský projekt pripravovaného nového Národného múzea šejka Zajda, ktoré bude stáť na umelo vybudovanom ostrove neďaleko Abú Zabí.
      Dominantou moderného architektonického návrhu je päť oceľových prvkov, ktoré pripomínajú pierka na krídlach vtáka. Najvyššia z nich sa týči 125 metrov nad hornou časťou múzea (https://www.dexigner.com/news/21981).
      Autorom projektu je renomovaný britský architekt Norman Foster z architektonického štúdia Foster+Partners.
      Jeho múzeum doplní ďalšie vychýrené orientačné body v Abú Zabí, ako je budova v tvare kolesa či ďalšia so štvornásobným sklonom ako má Šikmá veža v talianskej Pise.
      Nové národné múzeum emirátov bude súčasne pamätníkom zosnulého šejka Zajda, zakladateľa a prvého prezidenta Spojených arabských emirátov. Návštevníka prevedie históriou, kultúrou a sociálnou a ekonomickou transformáciou emirátov. Múzeum bude súčasťou kultúrneho komplexu, v ktorom budú aj pobočky Guggenheimovho múzea a Louvru.
      Britská kráľovná a jej manžel so sprievodom pricestovali do Abú Zabí v stredu. Dnes budú pokračovať v ceste do Ománu.

Zdroj: TASR/Associated Press



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona