Kráľovský dvor zverejnil rozpočet, platy členov rodiny budú fixné

NETKY.SK • 3 Február 2014, 18:36 • 2 min
Kráľovský dvor zverejnil rozpočet, platy členov rodiny budú fixné

MADRID - Príjmy členov španielskej kráľovskej rodiny budú v tomto roku po prvý raz fixné, informoval dnes kráľovský dvor v Madride.

slovakia

left justify in out

Podľa rovnakého zdroja bude základný plat kráľovnej Sofie (75) 63.000 eur brutto, ďalších 69.000 eur bude mať manželka kráľa Juana Carlosa k dispozícii na reprezentačné účely.
     
Princezná Letizia (41), manželka korunného princa Felipeho (46), bude dostávať 49.000 eur a navyše bude mať 53.000 eur na reprezentáciu.
     
Kráľ Juan Carlos (76) stanovoval doteraz platy podľa počtu verejných vystúpení kráľovnej a princeznej a podrobnosti o nich nezverejňoval. Nový systém zdôvodnil kráľovský dvor snahou o väčšiu transparentnosť, píše tlačová agentúra DPA.
     
Kým samotný monarcha dostane podľa rozpočtu kráľovského dvora podobne ako vlani celkove 293.000 eur, jeho následník, korunný princ 146.000 eur.
     
Najstaršia dcéra kráľovského páru Elena (50) nebude mať plat, ale dostane 25.000 eur na reprezentačné účely. Jej mladšia sestra Cristina nedostane podobne ako vlani vôbec žiadne finančné prostriedky, pretože od vypuknutia škandálu okolo jej manžela, bývalého hádzanárskeho internacionála Iňakiho Urdangarina nemá žiadne oficiálne povinnosti v službách kráľovského dvora.
     
Rozpočet kráľovského dvora na rok 2014 činí celkove 7,8 milióna eur, čo je o dva percentá menej ako vlani. Jeho súčasťou nie sú náklady na cesty, bezpečnosť, služobné vozidlá a údržbu objektov kráľovskej rodiny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona