Kráľovná v deň oficiálnych narodenín poukázala na "pochmúrnu náladu" v Británii

NETKY.SK • 17 Jún 2017, 10:28 • 2 min
Kráľovná v deň oficiálnych narodenín poukázala na "pochmúrnu náladu" v Británii

LONDÝN - Je ťažké vymaniť sa z "veľmi pochmúrnej nálady" Británie, uviedla kráľovná Alžbeta II. v dnešnom posolstve pri príležitosti oficiálnych osláv jej 91. narodenín. Panovníčka tak reagovala na tragický požiar v londýnskej výškovej budove a na nedávne teroristické útoky v Manchestri a Londýne.

slovakia

left justify in out

"Dnešok je tradične dňom osláv. Tento rok je však ťažké vymaniť sa z veľmi pochmúrnej nálady, aká vládne v celej krajine," uviedla Alžbeta II. "V posledných mesiacoch bola Británia svedkom radu hrozných tragédií," dodala.

 

Kráľovná navštívila minulý mesiac ľudí ranených pri útoku na koncerte americkej popovej speváčky Ariany Grande v Manchestri a v piatok sa stretla s ľuďmi, postihnutých požiarom v 24-poschodovej obytnej budove, kde zahynulo najmenej 30 osôb.

 

Britské hlavné mesto postihol začiatkom tohto mesiaca aj teroristický útok, pri ktorom prišlo o život osem ľudí. Traja útočníci vtedy vrazili autom do chodcov na moste London Bridge a potom útočili na ľudí na neďalekom rušnom trhovisku Borough Market.

 

V marci muž vrazil autom do chodcov na Westminsterskom moste a štyroch smrteľne zranil, potom dobodal na smrť policajta pred blízkym parlamentom.

 

"Pri nedávnych návštevách v Manchestri a Londýne ma hlboko zasiahla okamžitá ochota ľudí z celej krajiny poskytnúť útechu a pomoc tým, čo to zúfalo potrebovali," uviedla kráľovná v posolstve.

 

"Spojené kráľovstvo, vystavované skúškam, je stále pevné tvárou v tvár nepriazni. Sme spojení v smútku, ale rovnako sme aj odhodlaní - bez strachu a spravodlivo - pomáhať všetkým tým, čo si nanovo budujú životy, tak bolestne ovplyvnené zraneniami a stratou."

 

Kráľovná má v skutočnosti narodeniny 21. apríla, ale oficiálne oslavy sú vždy druhú júnovú sobotu. Vtedy sa koná v centrálnom Londýne vojenská prehliadka. Tento rok sa na nej predvedie aj princ William na koni.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona