Kráľovná oslávi 60 rokov na tróne - prišla na omšu aj napriek mrazom

NETKY.SK • 6 Február 2012, 08:18 • 2 min
Kráľovná oslávi 60 rokov na tróne - prišla na omšu aj napriek mrazom

Kráľovná oslávi 60 rokov na tróne - prišla na omšu aj napriek mrazom - Politika Britská kráľovná Alžbeta II. včera vzdorovala zime a snehu a navštívila kostol v predvečer svojho diamantového jubilea - 60.

slovakia

left justify in out

img

Britská kráľovná Alžbeta II. včera vzdorovala zime a snehu a navštívila kostol v predvečer svojho diamantového jubilea - 60. výročia nástupu na trón.
      Kráľovná v hnedom kabáte a ladiacom kožušinovom klobúku prišla v sprievode manžela, princa Philipa, do kostola v dedine West Newton na jej panstve Sandringham vo východnom Anglicku.
      Po omši, ktorá trvala necelú hodinu, sa kráľovná pozdravovala s gratulantmi a prijímala od nich kvety. Ľudí neodradili ani teploty pod bodom mrazu, chceli panovníčku vidieť aspoň na chvíľu.
      Mrazivá zima a sneh, ktorý pokryl väčšinu Británie, donútili princa Philipa zmeniť plány. Mal odcestovať do neďalekého prímorského mesta Kings Lynn, aby sa tam zúčastnil 90. výročia miestnej pobočky Kráľovskej britskej légie, ale udalosť pre sneh zrušili.
      Kráľovná (85) si v pondelok pripomenie 60. výročie svojho nástupu na trón. Výročie bude celý tento rok sprevádzať séria regionálnych, celonárodných aj medzinárodných podujatí.
      Alžbeta II. sa stala panovníčkou Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska 6. februára 1952, v deň smrti svojho otca Juraja VI., ktorý skonal v spánku po 16 rokoch vládnutia. Jeho vtedy 25-ročnú dcéru, princeznú Elizabeth, oficiálne vyhlásili za kráľovnú, hlavu Spoločenstva národov (Commonwealth). Korunovaná bola vo Westminsterskom opátstve v Londýne až 2. júna 1953. Oslavy jej jubilea preto vyvrcholia počas prvého júnového víkendu.
      Alžbeta II. je po kráľovnej Viktórii najdlhšie vládnucim monarchom v britskej histórii. Viktória bola na tróne vyše 63 rokov.
      Alžbeta už tradične trávi 6. február v súkromí, ale na pondelok má tentoraz naplánované dve oficiálne udalosti. Najprv navštívi radnicu v meste Kings Lynn, kde sa stretne so zamestnancami a prezrie si historické artefakty. Potom má navštíviť miestnu materskú škôlku a stretnúť sa so škôlkarmi. Nakoniec si tam pozrie hru o jej 60 rokoch na tróne.
      V priebehu roka 2012 budú členovia kráľovskej rodiny cestovať po svete a navštevovať krajiny Spoločenstva národov (Commonwealthu), vrátane Kanady, Jamajky a Belize, a to na počesť kráľovninho diamantového jubilea. Takéto čestné povinnosti čakajú aj princa Williama a jeho manželku, vojvodkyňu z Cambridge.
      Kráľovná a princ Philip, známy tiež ako vojvoda z Edinburghu, sa budú zdržiavať bližšie k domovu: od marca do júla budú cestovať po Spojenom kráľovstve Veľkej Británie a Severného Írska.
      Hlavné oslavy diamantového jubilea pripadnú na víkend 2.-5. júna, pričom zlatým klincom má byť obrovská slávnosť na rieke Temža s flotilou 1000 lodí.

Zdroj: TASR/Associated Press



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies