Kráľovná Alžbeta II. začala oslavy diamantového jubilea na dostihoch

NETKY.SK • 3 Jún 2012, 11:27 • 2 min
Kráľovná Alžbeta II. začala oslavy diamantového jubilea na dostihoch

Kráľovná Alžbeta II. začala oslavy diamantového jubilea na dostihoch - Politika Návštevou dostihov v Epsome južne od Londýna dnes britská kráľovná Alžbeta II.

slovakia

left justify in out

img

Návštevou dostihov v Epsome južne od Londýna dnes britská kráľovná Alžbeta II. začala štvordňové oslavy 60. výročia nástupu na trón. Kráľovnú, oblečenú v modrom kabáte a s ladiacim klobúkom na hlave, napriek relatívne chladnému počasiu privítalo vyše 130.000 divákov, ktorí mávali britskými vlajkami. Mnohí boli oblečení v kostýmoch z 50. rokov alebo v šatách v britských národných farbách. Oslavy Diamantového jubilea predtým oficiálne spustili salvami z diel v centre Londýna a v mnohých iných mestách Spojeného kráľovstva. Alžbeta (86) na dostihovú dráhu prišla spolu s manželom, princom Philipom, a ďalšími členmi kráľovskej rodiny, vrátane synov Andrewa, Edwarda a Andrewových dcér - princezien Beatrice a Eugenie. Dostihom predchádzal padákový zoskok výsadkárskeho tímu britskej armády Red Devils. Návšteva dostihov odzrkadľuje vášeň kráľovnej pre jazdectvo, dostihy a chov koní. Alžbeta každý deň pri raňajkách údajne číta noviny Racing Post, na rozdiel od mnohých poddaných však nestávkuje. Prítomní na úvod podujatia spolu s waleskou opernou speváčkou Katherine Jenkinsovou zaspievali britskú hymnu. Vlastenecké nálady zintenzívnila skutočnosť, že diamantové jubileum v minulosti oslavoval len jeden britský monarcha - Alžbetina pra-prababka Viktória v roku 1897. "Stála by som tu aj v hustom daždi, aby som to mohla zaspievať. Bola to veľká česť. Toto je deň, na ktorý určite nezabudnem," povedala Jenkinsová. Alžbeta dostihy v Epsome navštevuje každý rok, jubilejné preteky sa skončili víťazstvom koňa Camelot s džokejom Josephom O'Brienom, ktorý o päť dĺžok predstihol Main Sequence, na treťom mieste skončil Astrology. V Londýne a v ďalších mestách medzičasom vrcholili prípravy na pokračujúce oslavy. Na Temži sa napríklad finišovalo s prácami na flotile 1000 lodí, ktorá v nedeľu slávnostne vypláva. Na jednom z plavidiel bude samotná kráľovná s rodinou. V pondelok je pripravený, okrem iného, megakoncert populárnej hudby pred Buckinghamským palácom, na ktorom vystúpia aj sir Paul McCartney, Robbie Williams, sir Elton John, Kylie Minogue alebo Stevie Wonder. Podujatie organizuje Gary Barlow, frontman skupiny Take That. V utorok je naplánovaná bohoslužba a jazda kočom ku kráľovskému palácu. Alžbeta II. sa stala panovníčkou Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska 6. februára 1952, v deň smrti svojho otca, kráľa Juraja VI., ktorý zomrel v spánku po 16 rokoch na tróne. Vtedy 25-ročnú princeznú Elizabeth oficiálne vyhlásili za britskú kráľovnú a hlavu Spoločenstva národov (Commonwealth). Slávnostná korunovácia novej panovníčky sa uskutočnila vo Westminsterskom opátstve v Londýne práve 2. júna 1953.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies