Kráľovná Alžbeta II. pozvala Malálu do Buckinghamského paláca

NETKY.SK • 7 Október 2013, 09:56 • 2 min
Kráľovná Alžbeta II. pozvala Malálu do Buckinghamského paláca

LONDÝN - Britská kráľovná Alžbeta II. pozvala 16-ročnú Pakistanku Malálu Júsafzajovú do Buckinghamského paláca, kde ju osobne prijme. Kráľovská rodina to potvrdila v nedeľu.

slovakia

left justify in out

Alžbeta a jej manžel kráľ Philip budú v druhej polovici októbra hostiť podujatie, ktorého cieľom je posilniť vzdelanie v rámci združenia krajín Commonwealthu. Na ňom sa zúčastnia učitelia a akademici. Malála, ktorá je nominovaná dve európske prestížne ceny za mier a slobodu, by mala byť čestným hosťom podujatia.

Mladé dievča v októbri 2012 v Pakistane postrelil ozbrojenec z hnutia Taliban pre jej iniciatívy podporujúce vzdelávanie dievčat, čo Taliban odmieta. V ťažkom stave ju previezli do Británie, kde ju operovali. Prebudila sa až o šesť dní a postupne sa jej začala vracať pamäť a reč. Po zotavení sa v marci vrátila do Anglicka, kde teraz študuje. Začiatkom októbra sa ocitla v užšom výbere na Sacharovovu cenu udeľovanú Európskym parlamentom a zároveň sa považuje za favorita na zisk Nobelovej ceny mieru. Jej víťaza oznámia v piatok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies