Kráľovná Alžbeta II.: Povedzte mi, prečo by sme mali zostať v EÚ

NETKY.SK • 23 Jún 2016, 18:30 • 2 min
Kráľovná Alžbeta II.: Povedzte mi, prečo by sme mali zostať v EÚ

LONDÝN – Podľa svojho životopisca Roberta Laceyho sa britská kráľovná Alžbeta II. pri večeri zapojila do debaty o vystúpení Veľkej Británie z Európskej únie. Informácie priniesol denník The Telegraph.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Deväťdesiatročná kráľovná Alžbeta II. mala pri večeri požiadať prísediacich o vysvetlenie, prečo by mala krajina zotrvať v európskom spoločenstve.

 

"Povedzte mi tri dobré dôvody, prečo by Británia mala byť súčasťou Európskej únie," spýtala sa kráľovná prítomných. Anglický denník však neinformoval, kto konkrétne sedel s kráľovnou pri stole počas večere.

 

img

 

Buckinghamský palác všeobecne odmieta komentovať výroky kráľovnej. "Nebudeme sa vyjadrovať k súkromnej konverzácii kráľovnej, ktorá sa mohla udiať, ale nemusela. Kráľovná je nad politikou a bola politicky neutrálna počas celej svojej 64 rokov trvajúcej vlády. Zotrvanie alebo vystúpenie Veľkej Británie z EÚ je vecou britských občanov," povedal hovorca Buckinghamského paláca. Zdroje z kráľovského dvora však trvdia, že to bola skôr otázka ako vyhlásenie.

 

"Otázka bola položená v kontexte všeobecnej diskusie," prezradil denníku The Telegraph životopisec Lacey. "Kráľovná má rada úprimnú diskusiu a podobné otázky kolujú pri večeri často." Povaha otázky však dáva váhu predchádzajúcim tvrdeniam, že kráľovná Alžbeta II. by bola za vystúpenie Británie z EÚ.

 

Oficiálne je kráľovná Alžbeta II. politicky neutrálna, ale v praxi to môže byť aj inak. V roku 2014 sa konalo v Škótsku referendum o vystúpení zo Spojeného kráľovstva a kráľovná sa mala vyjadriť v zmysle: "Dúfam, že si Škóti svoje rozhodnutie dôkladne premyslia."

 

Jej slová sa samozrejme dostali do médií a všeobecne sa považovali za výzvu, aby Škóti hlasovali proti vystúpeniu svojej krajiny z Veľkej Británie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies