Kráľovná Alžbeta II. otvorila summit Spoločenstva národov na Malte

NETKY.SK • 27 November 2015, 13:39 • 2 min
Kráľovná Alžbeta II. otvorila summit Spoločenstva národov na Malte

VALLETTA - Britská kráľovná Alžbeta II. otvorila dnes summit britského Spoločenstva národov (Commonwealthu) na Malte, ktorý bude tento rok venovaný klimatickej zmene a hrozbe extrémistického násilia.

slovakia

left justify in out

Osemdesiatdeväťročná kráľovná vo svojom príhovore k šéfom štátov a vlád 53-člennej organizácie vyzdvihla úspechy Commonwealthu.


"Princ Philip a ja sme prvýkrát prišli žiť na Maltu v roku 1949, keď bol Commonwealth založený," povedala chváliac obrovský pokrok v oblastiach slobody a ľudských práv, aký bol odvtedy dosiahnutý. "Mala som tú česť sledovať túto transformáciu a posúdiť jej účel," citovala Alžbetu II. tlačová agentúra AP.


Commonwealth spája vyše dve miliardy ľudí na piatich kontinentoch vrátane veľkých krajín ako je India, Austrália a Kanada a malých ostrovných štátov ako je Tonga či Vanuatu.


Kráľovnú, ktorá povedala, že Commonwealth je založený na vyznávaní rovnakých hodnôt, privítali účastníci summitu potleskom postojačky. Na Maltu pricestovala spoločne s manželom, princom Philipom a dedičom trónu, princom Charlesom, ktorého sprevádza jeho manželka Camilla.


Kráľovná vzdala hold princovi Philipovi, jeho "bezmedznej energii a oddanosti" Commonwealthu a princovi Charlesovi, ktorý ju reprezentoval v roku 2013 na summite na Srí Lanke a očakáva sa, že ju bude zastupovať aj na ďalších stretnutiach organizácie, ak sa uskutočnia na iných kontinentoch.
Účastníkom summitu sa dnes prihovorí aj francúzsky prezident Francois Hollande pred nadchádzajúcou konferenciou OSN o klimatickej zmene, ktorá sa začne v pondelok v Paríži.


Ako čestný hosť sa na summite zúčastní podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák, ktorý vo Vallette zároveň absolvuje trilaterálne stretnutie s partnermi z Malty a Holandska, Georgom Vellom a Bertom Koendersom, v súvislosti s nadchádzajúcim predsedníckym triom v Rade Európskej únie v rokoch 2016–2017.





twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies