Kráľovná Alžbeta II. oslavovala diamantové výročie bez pompy

NETKY.SK • 7 Február 2012, 08:03 • 2 min
Kráľovná Alžbeta II. oslavovala diamantové výročie bez pompy

Kráľovná Alžbeta II. oslavovala diamantové výročie bez pompy - Politika Britská kráľovná Alžbeta II.

slovakia

left justify in out

img

Britská kráľovná Alžbeta II. sa pri príležitosti dnešného 60. výročia svojho nástupu na trón poďakovala národu za podporu a prisľúbila, že ostane na najvyššom poste po zvyšok života.
      Spomienkové oslavy dňa, kedy v roku 1952 prevzala trón po smrti svojho otca kráľa Juraja VI., sa zámerne konali bez veľkej pompy. Veľkolepé celonárodné oslavy sa uskutočnia až počas predĺženého víkendu v júni.
      Za mrazivého počasia 85-ročná kráľovná s manželom, princom Philipom, navštívila trhové mestečko King's Lynn na východe Anglicka.

      V londýnskom Hyde Parku vystrelili 41 čestných sálv, podobné ceremónie sa konali na Edinburskom hrade v Škótsku a v juhoanglickom prístave Portsmouth, informovala tlačová agentúra DPA. 
      Pri príležitosti diamantového jubilea sa v posolstve zverejnenom dnes panovníčka poďakovala Britom za "úžasnú podporu a povzbudenie", ktoré dostávala v uplynulých šiestich desaťročiach. 
      Odmietnuc akékoľvek špekulácie, že by mohla zvažovať abdikáciu v prospech svojho syna princa Charlesa, opätovne deklarovala, že ostáva na poste monarchu.
      "Dúfam, že v tomto osobitom roku, keď sa opätovne venujem službe pre vás, budeme všetci pamätať na silu spolupatričnosti a rastúcu silu rodiny, priateľstva a dobrých susedských vzťahov, ktoré som mala to šťastie vidieť počas celej mojej vlády," uviedla kráľovná. 
      Premiér David Cameron vzdal česť kráľovnej za jej "veľkolepú službu" počas šiestich desaťročí, v ktorých "viedla a zjednocovala náš národ a spoločenstvo Commonwealth so skúsenosťou, dôstojnosťou a tichou autoritou".
      Alžbeta II. sa stala panovníčkou Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska 6. februára 1952, v deň smrti svojho otca Juraja VI., ktorý skonal v spánku po 16 rokoch vládnutia. Jeho vtedy 25-ročnú dcéru, princeznú Elizabeth, oficiálne vyhlásili za kráľovnú, hlavu Spoločenstva národov (Commonwealth). Korunovali ju vo Westminsterskom opátstve v Londýne až 2. júna 1953. Oslavy jej jubilea preto vyvrcholia počas prvého júnového víkendu.
      Hlavné oslavy diamantového jubilea pripadnú na 2.-5. júna, pričom zlatým klincom má byť obrovská slávnosť na rieke Temža s flotilou 1000 lodí. Výročie bude celý tento rok sprevádzať aj séria osláv v zahraničí.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona