Kráľovná Alžbeta II. odhalila pamätník Britom slúžiacim v Iraku a Afganistane

NETKY.SK • 9 Marec 2017, 17:59 • 2 min
Kráľovná Alžbeta II. odhalila pamätník Britom slúžiacim v Iraku a Afganistane

LONDÝN - Britská kráľovná Alžbeta II. sa spoločne so svojím manželom princom Philipom a ďalšími osobnosťami politického, spoločenského a armádneho života zúčastnila na odhaľovaní pamätníka venovaného vojakom a civilistom, ktorí slúžili v nedávnych ozbrojených konfliktoch v Iraku a Afganistane.

slovakia

left justify in out

Dielo sochára Paula Daya si uctieva pamiatku okolo 300.000 Britov, ktorí počas vojen v Afganistane a Iraku v rokoch 1990-2015 slúžili za svoju vlasť v oboch týchto krajinách i štátoch Perzského zálivu. Pamätník v hodnote milión libier osadili v parku Victoria Embankment Gardens neďaleko budovy parlamentu v Londýne. Financovaný bol z verejných zdrojov.

Medzi 2500 pozvanými hosťami boli aj britská premiérka Theresa Mayová a jej predchodcovia Tony Blair, John Major a David Cameron.

Okrem kráľovnej sa slávnostného odhaľovania zúčastnili princ William s manželkou Kate. Princ Harry prečítal v úvode ceremoniálu úryvok z Biblie: "Čas milovať, čas nenávidieť; čas vojny a čas mieru."

Niektorí z príbuzných vojakov a vojačiek sa sťažovali, že ich na túto udalosť nepozvali.




 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies