Kráľovná Alžbeta II.: Nelson Mandela neúnavne pracoval pre dobro svojej krajiny

NETKY.SK • 6 December 2013, 10:17 • 2 min
Kráľovná Alžbeta II.: Nelson Mandela neúnavne pracoval pre dobro svojej krajiny

LONDÝN - "Hlboký zármutok" vyjadrila dnes britská kráľovná Alžbeta II. v súvislosti so štvrtkovým úmrtím Nelsona Mandelu. Bývalý juhoafrický prezident a bojovník proti apartheidu podľa nej "neúnavne pracoval pre dobro svojej krajiny", citovala agentúra DPA.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Kráľovná s hlbokým zármutkom prijala správu o smrti Nelsona Mandelu. Neúnavne pracoval pre dobro svojej krajiny a jeho dedičstvom je mierová Juhoafrická republika, taká, ako ju poznáme dnes," uvádza sa vo vyhlásení Buckinghamského paláca.

Alžbeta II. tiež uviedla, že na svoje stretnutia s Mandelom spomína s hrejivosťou v srdci a vyjadrila "úprimnú sústrasť jeho rodine a ľudu Juhoafrickej republiky v tomto veľmi smutnom období".

Poctu Mandelovi vzdal aj britský princ Charles. Mandela bol podľa neho "stelesnením odvahy a zmierenia" a jeho smrť zanechá "nesmiernu prázdnotu nielen v životoch jeho rodiny, ale aj vo všetkých Juhoafričanoch a mnohých iných, ktorých životy sa zmenili prostredníctvom jeho boja za mier, spravodlivosť a slobodu".

Niekdajší bojovník proti apartheidu a neskôr prvý černošský prezident Juhoafrickej republiky (1994-99), laureát Nobelovej ceny za mier Nelson Mandela zomrel vo štvrtok vo veku 95 rokov v kruhu svojej rodiny. V televíznom prenose to neskoro večer oznámil prezident Zuma. V JAR vyhlásili desaťdňový štátny smútok a k domu, kde Mandela zomrel, začali spontánne prichádzať jeho stúpenci.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona