Kráľovná Alžbeta II. dnes oslavuje 60. výročie korunovácie!

NETKY.SK • 1 Jún 2013, 11:27 • 2 min
Kráľovná Alžbeta II. dnes oslavuje 60. výročie korunovácie!

LONDÝN – Alžbeta II. bola pred 60 rokmi korunovaná vo Westminsterskom opátstve v Londýne.

slovakia

left justify in out

Panovníčkou Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska sa stala 6. februára 1952, v deň smrti svojho otca, kráľa Juraja VI., ktorý zomrel v spánku po 16 rokoch vládnutia. Jeho vtedy 25-ročnú dcéru, princeznú Elizabeth, oficiálne vyhlásili za britskú kráľovnú a hlavu Spoločenstva národov (Commonwealth).

Zdroj: Tivi.sk

Korunovaná bola 2. júna 1953. TASR pri tejto príležitosti prináša výberovú chronológiu významných udalostí jej panovania.

Alžbeta II. sa stala britskou panovníčkou 6. februára 1952, v deň smrti svojho otca, kráľa Juraja VI., ktorý zomrel v spánku po 16 rokoch vládnutia. Jeho vtedy 25-ročnú dcéru, princeznú Elizabeth, oficiálne vyhlásili za britskú kráľovnú a hlavu Spoločenstva národov (Commonwealth). Korunovaná bola vo Westminsterskom opátstve v Londýne až 2. júna 1953. 

február 1952: Princezná Elizabeth a jej manžel princ Philip odišli na turné po Afrike a Ázii namiesto chorého kráľa Juraja VI. Správa o kráľovej smrti ich zastihla v Keni 6. februára 1952.

2. júna 1953: Korunovácia kráľovnej Alžbety II. vo Westminsterskom opátstve. Túto udalosť prvýkrát vysielala televízia.

1953-1954: Kráľovná absolvovala prvé turné po štátoch Commonwealthu, ktoré vzniklo z bývalého Britského impéria. Alžbeta II. prvýkrát ako panovníčka navštívila aj Austráliu.

1960: Kráľovnej sa narodilo tretie dieťa, princ Andrew, desať rokov po narodení dcéry Anne, čo vyvolalo špekulácie o možnej roztržke s princom Philipom. Najstarší syn Charles sa narodil v roku 1948, o dva roky porodila svoju jedinú dcéru Anne.

1964: Kráľovnej sa narodilo štvrté a posledné dieťa, princ Edward.

1969: Kráľovská rodina vystupovala v dokumentárnom filme. Išlo o vzácny pohľad na život panovníčky a jej blízkych.

1970: Počas návštevy Nového Zélandu kráľovná "objavila" novú taktiku - pri prechádzaní cez špalier sa kontaktovala s poddanými. Stalo sa to súčasťou kráľovského programu.

november 1973: Kráľovná vydala svoju jedinú dcéru, princeznú Anne, za kapitána jazdectva Marka Phillipsa. Narodili sa im dve deti, Peter a Zara. Ich manželstvo sa v roku 1992 rozpadlo. Ešte v tom istom roku sa Anne vydala za Timothyho Lawrencea, kapitána vojenského námorníctva a bývalého kráľovského pobočníka.

1977: Alžbeta II. si pripomenula strieborné jubileum, 25 rokov panovania, návštevou krajín Commonwealthu a pompéznymi oslavami.

15. novembra 1977 - Narodil sa najstarší a prvý vnuk britskej kráľovnej Alžbety II. Peter Phillips, syn Anne a Marka Phillipsa.

júl 1981: "Rozprávková" svadba princa Charlesa s lady Dianou Spencerovou. Nevydarené manželstvo v roku 1996 rozviedli. Diana zrušila svoje sponzorstvo mnohých charitatívnych organizácií a 31. augusta 1997 zahynula pri autonehode v Paríži spolu so svojím najnovším milencom, egyptským filmovým producentom Dodim Fayedom. 


21. júna 1982: Diana porodila syna Williama a o dva roky aj druhé dieťa, princa Harryho.

Kráľovná vzdala hold britskej armáde v kontroverznom vianočnom posolstve po víťazstve nad Argentínou v spore o Falklandské ostrovy. Na bojoch o Falklandy sa zúčastnil aj jej syn Andrew ako námorný dôstojník.

1986: Andrew sa oženil s temperamentnou Sarah Fergusonovou, známou pod prezývkou Fergie, s ktorou má dve dcéry, Beatrice a Eugenie. Po mnohých spoločenských a sexuálnych škandáloch sa však Andrew so Sarah v roku 1996 rozviedol.

1991: Pri návšteve Spojených štátov Alžbeta II. ako prvý monarcha vystúpila s prejavom v Kongrese.
Vo svojom vianočnom posolstve naznačila, že nemá v úmysle abdikovať v prospech syna Charlesa.

1992: Alžbeta II. si pripomenula 40. výročie panovania. Tento rok, ktorý označila kráľovná za "hrozný", poznamenali manželské problémy jej detí. Anne sa rozviedla s Markom Phillipsom, Andrew a Fergie sa rozišli. Fotografie takmer nahej Fergie, ako sa bozkáva so svojím "finančným poradcom", Texasanom Johnom Bryanom, vyvolali rozruch. Noviny uverejnili prepis nahrávky údajného rozhovoru medzi princeznou Dianou a jej obdivovateľom.
V novembri požiar vážne poškodil Windsorský zámok.
V decembri Charles a Diana oznámili svoj rozchod.

1993: Nový rok sa začal pre monarchiu veľmi zle. Noviny uverejnili milostnú konverzáciu medzi princom Charlesom a vydatou Camillou Parkerovou Bowlesovou.

V máji tlač písala, že medzi Dianou a Charlesom vypukla ostrá hádka o deti. Verejnosť bola pobúrená.

V snahe získať peniaze potrebné na opravu škôd, kráľovná v lete 1993 povolila po prvý raz v dejinách sprístupniť oficiálne priestory Buckinghamského paláca verejnosti, z čoho sa stala tradícia.

Požiar vo Windsore a nedostatok financií na opravu vyvolali verejnú diskusiu o daňovej politike. Kráľovná, ktorá dovtedy nebola povinná platiť dane, sa rozhodla tejto výsady vzdať.

1995: V marci Alžbeta II. prvýkrát prehovorila ako panovníčka v juhoafrickom parlamente.

 

V decembri Buckinghamský palác potvrdil, že kráľovná napísala Charlesovi a Diane list, v ktorom ich žiadala, aby sa rozviedli.

1996: Princ Charles a princezná Diana sa v auguste rozviedli.

31. augusta 1997: Princezná Diana a jej priateľ, milionár Dodi Fayed, zahynuli pri tragickej havárii v Paríži, keď sa pokúšali uniknúť fotografom, ktorí ich prenasledovali.

 

V novembri sa kráľovná pri oslave zlatej svadby zaviazala, že bude viac počúvať to, čo jej ľudia hovoria.

2000: V apríli Alžbeta II. odišla na návštevu Severného Írska, aby odovzdala britským policajtom, ktorí slúžili v tejto provincii, najvyššie civilné vyznamenanie, Jurajov kríž.

 

V auguste sa kráľovná matka dožila 100 rokov.

2001: Po 11. septembri kráľovná prerušila dovolenku, aby vzdala úctu obetiam teroristických útokov na USA.

2002: Kráľovná Alžbeta II. oslávila 6. februára jubilejné 50. výročie svojej vlády - ako jedna z mála britských panovníkov, ktorým sa podarilo tento míľnik dosiahnuť.
      Radosť z tohto významného roku však bol zatienený smútkom. Vo februári vo veku 71 rokov na následky porážky zomrela panovníčkina sestra, princezná Margaret.

Iba o niekoľko týždňov, 30. marca 2002, skonala v úctyhodnom veku 101 rokov aj kráľovná matka. Napriek týmto smutným udalostiam panovníčka pokračovala vo svojej službe Anglicku.

2003: V októbri kráľovná Alžbeta II. odhalila vo Windsorskom parku západne od Londýna vlastnú sochu, ktorá ju znázorňuje v nadprirodzenej veľkosti na koni, otáčajúc sa zo sedla a hľadiac na Windsorský zámok.
2005: Britský následník trónu princ Charles sa na radnici vo Windsore zosobášil s o rok staršou Camillou Parkerovou Bowlesovou. Stalo sa tak po ich 35-ročnom vzťahu a osem rokov po úmrtí Charlesovej prvej manželky princeznej Diany.

2006: Kráľovná Alžbeta II. oslávila 80. narodeniny. Celá kráľovská rodina absolvovala okružnú plavbu v západnom Škótsku.

2007: Za účasti vyše 2000 prominentných hostí, vrátane členov kráľovskej rodiny, britského premiéra Gordona Browna a ďalších predstaviteľov politickej scény, sa konali oslavy diamantovej svadby britského panovníckeho páru. Práve tam sa vtedy 21-ročná princezná Elizabeth 20. novembra 1947 vydala za - o päť rokov staršieho - dôstojníka námorníctva Philipa Mountbattena. Ich diamantovú svadbu si na Britských ostrovoch pripomenuli celým radom slávnostných podujatí vrátane bohoslužby vo Westminsterkom opátstve. Nástupník trónu princ Charles na počesť jubilea rodičov usporiadal súkromnú oslavu v paláci Clarence House. Britská pošta vydala pri príležitosti tohto jubilea špeciálne poštové známky a Kráľovská mincovňa vyrobila 21 vajíčok Fabergé osadených drahokamami a ozdobených ich menami.

2008: Británia 17. júla oficiálne ukončila proces ratifikácie Lisabonskej zmluvy Európskej únie. Reformnú zmluvu EÚ schválili obe komory britského parlamentu; svoj súhlas pripojila aj kráľovná Alžbeta II.

2009: Na pompéznej slávnosti v Londýne Alžbeta II. 18. novembra predstavila legislatívny program vlády na zvyšné mesiace pred parlamentnými voľbami v roku 2010. Kráľovná sa do parlamentu, sídliaceho vo Westminsterskom paláci, doviezla z Buckinghamského paláca na koči ťahanom koňmi, ktorý sa používa iba pri štátnych príležitostiach. Sprevádzal ju manžel princ Philip. V budove parlamentu kráľovná v súlade so stáročia starými tradíciami prečítala kľúčové body programu vlády z oblasti legislatívy, ktorý kládol dôraz na úsilie o zníženie rozpočtového schodku a neprimerane vysokých finančných odmien bankárov.

2011: Princ William a Kate Middletonová, potenciálny budúci britský kráľ a kráľovná, 29. apríla 2011 uzavreli vo Westminsterskom opátstve v Londýne manželstvo .

Alžbeta II. sa 12. mája 2011 stala po kráľovnej Viktórii najdlhšie vládnucou panovníčkou Británie. Aby prekonala Viktóriin rekord, musela by zostať na tróne do 10. septembra 2015.

17. mája 2011: Alžbeta II. začala spolu s manželom princom Philipom historickú štvordňovú návštevu Írska, ktorá bola prvou návštevou britského monarchu v Írsku od roku 1911.

2012: Na počesť diamantového jubilea britskej kráľovnej - 60. výročia nástupu na trón - sa 2.-5. júna uskutočnili veľkolepé štvordňové oslavy nielen v britskej metropole, ale aj v ostatných štátoch a územiach, kde vládne kráľovná.

2013: Britskej kráľovnej Alžbete II. sa zvýšila ročná dotácia v prepočte o 5,9 milióna eur. Ide o finančnú čiastku, ktorú britský monarcha dostáva od daňových poplatníkov na vykonávanie oficiálnych povinností, platy pre personál a údržbu kráľovských sídiel.  

4. apríla 2013: Kráľovná Alžbeta II. dostala čestnú cenu Britskej akadémie za svoju podporu britského filmu a televízie.      

23. apríla 2013: V hornej snemovni britského parlamentu schválili zákon, ktorý ukončí stáročné pravidlo uprednostňujúce chlapcov v následníctve na panovnícky trón. Musí ho však ešte oficiálne schváliť kráľovná Alžbeta II.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies