Králiky biatlonovo povyrastú, na nový areál dohliada Kuzminová

NETKY.SK • 4 November 2015, 12:33 • 2 min
Králiky biatlonovo povyrastú, na nový areál dohliada Kuzminová

BANSKÁ BYSTRICA - Králiky neďaleko Banskej Bystrice sa často spájali s armádnou Duklou, hlavne vďaka ideálnym zimným podmienkam a blízkosti od mesta. Teraz by mali konečne aj biatlonovo povyrásť. Na výstavbu tréningového centra dohliada dvojnásobná olympijská víťazka Anastasia Kuzminová a zdá sa, že sa naplnia jej slová, schuti si na Králikoch zastrieľať už v decembri.

slovakia

left justify in out

"Výstavbu nesledujem len zďaleka, ale som sa do nej úplne vložila," povedala Anastasia Kuzminová. "Som presvedčená, že robíme mimoriadnu a záslužnú vec. Vďaka ministerstvu obrany sme sa presne nasmerovali aj s financiami, dúfam, že ešte pomôže aj mesto."

 

Podľa Kuzminovej dostavaním areálu povyrastie celý slovenský biatlon a oživí sa aj záujem mládeže. "Strelnica je veľmi potrebná. Ak zoberieme do úvahy, že na Králikoch nemáme problém s ubytovaním, trénovať tam môžeme bez obmedzení. Doteraz fungovala na Králikoch malá strelnička a ja si veľmi dobre pamätám ešte rok 2011, keď deti trénovali a mierili len na dva tri terče. Súčasný projekt zahŕňa nielen strelnicu, ale aj dráhu na kolieskové lyže. Všetko je však otázka financovania, preto verím, že si aj zástupcovia mesta uvedomia významnosť tejto stavby. Králiky i Šachtičky sú strediská ako stvorené pre Banskobystričanov, polohou veľmi blízke, vyhovujú rekreačnému i výkonnostnému športu."

 

Anastasia Kuzminová, dokonca uprednostní Králiky pred vychýreným Ramsau s Dachsteinom. "Ak sa všetko dotiahne, budem trénovať na začiatku prípravu na Králikoch. Aj kvôli deťom mi budú maximálne vyhovovať. Pre mňa to bude veľká pomoc, za 15-20 minút som hore, Lívia bude v kočíku, Jelisej v škole, večer už budem fungovať plnohodnotne ako mamina. Nevymýšľali sme niečo super, Králiky v žiadnom prípade nebudú konkurent medzinárodnému Osrbliu, no zázemím mi skutočne pripomínajú Ramsau pod Dachsteinom. Ľadovec už nie je módny, chodí sa tam kvôli nadmorskej výške a kolieskovej dráhe. Nadmorskú výšku Králiky poskytujú podobnú a keď sa vybuduje strelnica a dráha, peniaze nebudeme odnášať preč, ale budeme komfortne trénovať doma. A aj mládeži odpadnú starosti."

 

Anastasiu Kuzminovú možno považovať za ambasádorku králického centra, s úmyslom, aby slovenský biatlon neživoril, ale sa v podmienkach zveľaďoval. "Jednoznačne treba za takéto projekty zabojovať. Možno to nie je úplne správne, ale neustále sa porovnávame s Čechmi. Zamerali sa na budovanie olympijských cenier, mali by ich postaviť osem alebo deväť. Keď si uvedomíme, že im slúži vychýrené Nové Mesto na Morave, tak naozaj máme čo robiť, aby sme nezostali v úplnej hanbe. Králiky so strelnicou by mohli fungovať už teraz v decembri, nakúpili sa aj terče, takže sa môžeme tešiť, že si na minimálne desiatich stavoch schuti čoskoro zastrieľame."

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies