Saudská Arábia a Putin rokovali o užšej spolupráci pri výrobe ruskej vakcíny

NETKY.SK • 7 September 2020, 18:26 • 2 min
Saudská Arábia a Putin rokovali o užšej spolupráci pri výrobe ruskej vakcíny

MOSKVA - Ruský prezident Vladimír Putin a saudskoarabský kráľ Salman v telefonickom rozhovore rokovali o spoločnej výrobe ruskej vakcíny proti koronavírusu.

slovakia

left justify in out

Lídri sa okrem spoločnej výrobe ruskej vakcíny, venovali aj nadchádzajúcemu samitu G20, ktorý je naplánovaný na november tohto roka.  Zároveň zhodnotili prijaté dohody na úrovni OPEC+, teda Organizácie krajín vyvážajúcich ropu. Informovalo o tom tlačové oddelenie Kremľa.

 

Prezident Ruskej federácie a saudskoarabský kráľ diskutovali aj o negatívnych dopadoch pandémie na svetové hospodárstvo a ekonomiku. Spoločne vyhodnotili aj Putinovu iniciatívu, ktorú predložil na marcovom mimoriadnom samite G20. Prezident v tom čase totiž preferoval vytvorenie tzv. zelených koridorov, aby boli zabezpečené vzájomné dodávky liekov, potravín, vybavenia a technológií.   

 

Príprava na ďalší samit G20

Keďže Saudská Arábia bude predsedať skupine najväčších ekonomík sveta, kráľ sa s Putinom poradil na spoločnom postupe. Rijád sa totiž zaviazal, že využije príležitosti, ktoré prináša 21. storočie a bude podporovať úsilie pri presadzovaní globálnej spolupráce. Summit vedúcich predstaviteľov je naplánovaný na 21. až 22. novembra v Rijáde.

 

Stabilizovaný trh s energiami

Putin a saudskoarabský kráľ vyjadrili spokojnosť s implementáciou dohôd vo formáte OPEC+, ktoré prispeli k stabilizácii situácie na svetových trhoch s energiou. Putin s kráľom sa dohodli na ďalšej úzkej spolupráci a koordinácii v tomto smere. 

 

Skupina dvadsiatich vznikla na konferencii v Berlíne 16. decembra 1999. Zahŕňa Rusko, Austráliu, Argentínu, Brazíliu, Veľkú Britániu, Nemecko, Indiu, Indonéziu, Taliansko, Kanadu, Čínu, Južnú Kóreu, Mexiko, Saudskú Arábiu, USA, Turecko, Francúzsko, Južnú Afriku, Japonsko a Európsku úniu.

 

Lepšie vzťahy, intenzívnejšia spolupráca

V rozhovore sa hlavy štátov venovali aj zintenzívneniu bilaterálnej spolupráce a zároveň potvrdili záujem o rozširovanie vzťahov v obchodnej, hospodárskej a investičnej sfére. Zdroj: Tass.ru

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies