Kráľ mexického drogového kartelu Beltrán Leyva dostal za svoje "podnikanie" doživotie

NETKY.SK • 6 Apríl 2017, 06:31 • 2 min
Kráľ mexického drogového kartelu Beltrán Leyva dostal za svoje "podnikanie" doživotie

WASHINGTON - Na trest doživotného väzenia odsúdili v stredu v Spojených štátoch bývalého šéfa mexického drogového kartelu Alfreda Beltrána Leyvu, ktorý bol okrem pašovania drog obvinený aj zo spáchania ďalších trestných činov vrátane vrážd a únosov.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom dnes agentúra AP. Leyvovi vymeral súd doživotie po tom, ako sa vo februári priznal, že kartel Beltrán Leyva, na ktorého čele stál, prepašoval z Južnej Ameriky do Spojených štátov tony kokaínu a metamfetamínu v hodnote niekoľkých miliárd dolárov. Podľa americkej prokuratúry boli súčasťou činnosti Leyvovho kartelu vraždy, únosy a ďalšie trestné činy násilnej povahy.

 

Úradujúci námestník amerického ministra spravodlivosti Kenneth Blanco uviedol, že Leyva stál na čele organizácie, využívajúcej v rámci svojej činnosti "násilie a strach", ktoré poznačilo viacero komunít v celej Severnej Amerike. Skupina okolo Beltrána Leyvu vznikla odštiepením od známeho mexického kartelu Sinaloa vedeného Joaquínom "El Chapom" Guzmánom, ktorého vlani v januári zadržalo komando mexickej námornej pechoty.

 

Kartel Beltrán Leyva riadený rodinou s rovnakým menom, konkrétne piatimi bratmi, bol v minulosti jedným z hlavných hráčov v mexickom obchodovaní s drogami. V roku 2008 však úrady Alfreda Beltrána Leyvu zatkli a neskôr ho vydali do USA.

 

Kartel sa začal rozpadať koncom roka 2009, keď brata Artura, ktorý prevzal riadenie po Alfredovi, zastrelili príslušníci mexickej námornej pechoty a keď o dva týždne neskôr ďalšieho brata Carlosa zadržali. Ich brata Héctora zatkli v októbri 2014 v mexickom meste San Miguel de Allende.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies