Kráľ Felipe VI. vo vianočnom prejave vyzval na odstránenie korupcie

NETKY.SK • 25 December 2014, 11:05 • 2 min
Kráľ Felipe VI. vo vianočnom prejave vyzval na odstránenie korupcie

MADRID - Španielsky kráľ Felipe VI. vo svojom prvom štedrovečernom prejave vyzval na vykorenenie korupcie v krajine.

slovakia

left justify in out

Hoci meno svojej sestry, princeznej Cristiny, obvinenej z daňových únikov, nespomenul, zdôraznil, že verejné osoby nemajú právo na "získavanie výhod a obohacovanie sa".
      

Kráľov vianočný príhovor bol jeho prvým v najvyššej štátnickej funkcii od júna, kedy pre kritiku a rodinné škandály odstúpil jeho otec, kráľ Juan Carlos I. Prejav je považovaný za najdôležitejší príhovor španielskych kráľov k národu a sledujú ho milióny televíznych divákov, informovala v stredu agentúra AP.
      

"Osobám v pozíciách verejnej zodpovednosti nesmie byť umožnené protektívne zaobchádzanie. Verejný úrad nesmie byť prostriedkom na získavanie výhod či obohacovanie sa," povedal Felipe VI.
      

Iba dva dni predtým súd obvinil princeznú Cristinu v dvoch bodoch daňových podvodov, za čo v prípade dokázania viny môže ísť do väzenia až na osem rokov. Ide o prvého člena španielskej kráľovskej rodiny, voči ktorému bol začatý súdny proces od roku 1975, keď v krajine obnovili monarchiu.
      

Popri tomto prípade zaznamenalo Španielsko za uplynulé roky množstvo iných korupčných káuz, v ktorých sa ocitli členovia takmer všetkých politických strán v krajine.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona