Kráľ alpského lyžovania vzíde z tria Svindal, Hirscher, Ligety

NETKY.SK • 7 Február 2014, 09:20 • 2 min
Kráľ alpského lyžovania vzíde z tria Svindal, Hirscher, Ligety

SOČI - Súboje Nóra Aksela Lunda Svindala s Rakúšanom Marcelom Hirscherom a Američanom Tedom Ligetym o zisk čo najväčšieho počtu medailí by mali byť ťahákom diania v alpskom lyžovaní na zimných olympijských hrách v Soči. Ženské súťaže budú ochudobnené o neúčasť zranenej Američanky Lindsey Vonnovej, v ostatných rokoch zrejme najvýraznejšej postavy svetového lyžovania.

slovakia

left justify in out

Svindalovou doménou sú rýchlostné disciplíny, Hirscherovou zasa technické, Ligety je majstrom obrovského slalomu, ale pred rokom na majstrovstvách sveta v Schladmingu dovŕšil prekvapujúco zlatý hetrik (obrovský slalom, superkombinácia, super G). Svindal pred štyrmi rokmi na ZOH vo Vancouveri získal kompletnú sadu medailí zo všetkých troch kovov, keď bol bronzový v obrovskom slalome, strieborný v zjazde a zlatý v super G. Teraz túži po podobnom úspechu. "Mám dobrú sezónu. Víťazím a som často na pódiu pre troch najlepších. Na olympijské vystúpenie som sa pripravoval rovnako ako na preteky Svetového pohára. V nich sme neustále pod tlakom v honbe za bodmi a v Soči to bude podobné. Tlak na seba mám vlastne rád. Je pre mňa motiváciou,“ vyhlásil 31-ročný Svindal po svojom príchode do Ruska. 

Svindal sa naťahuje o prvenstvo v celkovom hodnotení Svetového pohára s Rakúšanom Marcelom Hirscherom, ktorý má momentálne náskok 58 bodov. Aktuálny majster sveta v slalome Hirscher bude v Soči najväčšou rakúskou nádejou medzi mužmi. Alpská veľmoc sa pokúsi napraviť dojem po fiasku spred štyroch rokoch z Vancouvru, keď v mužskej kategórii prvý raz v histórii ZOH zostali Rakúšania bez medaily v alpskom lyžovaní. Aj teraz im však bude chýbať líder v rýchlostných disciplínach, keďže nečakaný víťaz z Kitzbühelu Hannes Reichelt dal pred Soči prednosť operácii chrbta. Medailová zodpovednosť bude teda najmä na dvojnásobnom víťazovi Svetového pohára Hirscherovi. "Náročný január na mne zanechal stopy. Pred hrami v Soči potrebujem ešte dobre zrelaxovať a potrénovať. A potom sa zameriam na zisk medailí v slalome a obrovskom slalome,“ povedal 24-ročný Hirscher pre rakúske 

Vzhľadom na neúčasť Vonnovej a súčasnú vyrovnanosť medzi ženami sa môže stať, že päť disciplín bude mať päť rôznych víťaziek. Svetový pohár vedie všestranná Nemka Maria Höflová-Rieschová, ktorá sa vyjadrila, že jej hlavnou ambíciou v Soči bude uspieť v zjazde a super G. Pred štyrmi rokmi vo Vancouveri brala zlato v superkombinácii a slalome. "Budem sa koncentrovať najmä na zjazd. V tejto disciplíne som dosahovala v poslednom čase najlepšie výsledky. Práve v zjazde som uspela aj v Soči pred dvoma rokmi v pretekoch Svetového pohára,“ vysvetlila 29-ročná Nemka pre AP. Jej hlavnými konkurentkami by mali byť Švajčiarka Lara Gutová, Rakúšanka Anna Fenningerová, Tina Weiratherová z Lichtenštajnska a jedno zlato by si chcela uchmatnúť aj Slovinka Tina Mazeová, suverénka predchádzajúcej sezóny vo Svetovom pohári. V slalome sa pokúsi potvrdiť svoj status obrovského talentu úradujúca majsterka sveta, stále iba 18-ročná Američanka Mikaela Shiffrinová. 

Zjazdári budú v akcii od nedele 9. 2., keď je na programe kráľovská disciplína - mužský zjazd. V stredisku Roza Chutor na Červenej Poľane budú bojovať o desať sád medailí, po päť v oboch kategóriách. Bude to v zjazde, super G, obrovskom slalome, slalome a superkombináci, ktorá je zložená zo zjazdovej časti a jednej slalomovej jazdy. 

Víťazi z Vancouvru 2010 

MUŽI 
Zjazd: Didier Defago (Švaj.) 
Super G: Aksel Lund Svindal (Nór.) 
Obrovský slalom: Carlo Janka (Švaj.) 
Slalom: Giulio Razzoli (Tal.) 
Superkombinácia: Bode Miller (USA) 
ŽENY 
Zjazd: Lindsey Vonnová (USA) 
Super G: Andrea Fischbacherová (Rak.) 
Obrovský slalom: Viktoria Rebensburgová (Nem.) 
Slalom: Maria Höflová-Rieschová (Nem.) 
Superkombinácia: Maria Höflová-Rieschová



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies