Krakov stiahol projekt ZOH 2022, v Jasnej hry nebudú!

NETKY.SK • 26 Máj 2014, 13:23 • 2 min
Krakov stiahol projekt ZOH 2022, v Jasnej hry nebudú!

KRAKOV - Poľské mesto Krakov oznámilo v pondelok odstúpenie od kandidatúry na usporiadanie zimných olympijských hier v roku 2022. Informáciu potvrdil na tlačovej konferencii starosta mesta Jacek Majchrowski, už predtým o nej referoval portál gazeta.pl s odvolaním sa na slová hovorkyne magistrátu Moniky Chylaszekovej.

slovakia

left justify in out

Mesto stiahlo projekt krátko po tom, čo boli známe oficiálne výsledky nedeľňajšieho referenda. V ňom sa obyvatelia Krakova vyslovili jasne proti kandidatúre poľského mesta na usporiadanie ZOH 2022. S kandidatúrou nesúhlasili vyše dve tretiny zúčastnených voličov, presne 69,7 percenta. Volebná účasť na referende, ktoré prebiehalo súčasne s voľbami do Európskeho parlamentu, dosiahla 35,96 percenta. Keďže účasť bola cez 30 percent, výsledky referenda sú platné a záväzné pre orgány mesta, informoval server gazeta.pl.

 

"Musíme stiahnuť kandidatúru," oznámil na pondelňajšej tlačovej konferencii Majchrowski, ktorý bude čoskoro informovať o odstúpení aj Medzinárodný olympijský výbor (MOV). "S projektom sme začali v čase, keď mal v krajine veľkú podporu. Nechali sme si vypracovať štúdiu a zistili sme, že krakovskú kandidatúru podporuje 60 percent občanov, v celom Poľsku ešte viac. Potom sa však verejná mienka začala meniť. Po referende nám nezostáva nič iné, ako od kandidatúry odstúpiť. Podpora verejnosti je jednou zo základných podmienok, ktorú vyžaduje MOV," citoval starostu Krakova portál rmf24.pl.

 

Nesúhlasné stanovisko obyvateľov poľského mesta sa dalo predpokladať už na základe aprílového telefonického prieskumu agentúry IBRiS HomoHomini center, v ktorom s kandidatúrou nesúhlasilo 58 percent opýtaných.

 

"Referendum nedopadlo dobre. Čísla ukazujú, že občania Krakova v podstate povedali kandidatúre nie. Proti sa vyslovilo takmer 70 percent účastníkov, čo je pomerne veľa. V Krakove nečakali, že sa na referende zúčastní viac ako 30 percent obyvateľov, čo bol limit, aby sa výsledky stali platné a záväzné. Teraz sa zvažuje ďalší postup. Je teoreticky možné, že sa schválenie kandidatúry presunie do parlamentu, či sa rozhodnú pre takýto krok, sa rozhodne v blízkej dobe. Ale pochybujem, že sa vládne strany rozhodnú prebiť mienku občanov a ísť do toho. Nie je to ani celkom prijateľný postup pre MOV," konštatoval šéf Slovenského olympijského výboru František Chmelár.

 

Podľa neho ZOH v Soči napriek tomu, že to boli pekné a mimoriadne dobre organizované hry, predsa len obrovskými nákladmi vystrašili 'normálnych' občanov kandidátskych miest a jedno po druhom odhlasujú kandidatúry: "Nórsky parlament odmietol tiež účasť Osla na kandidatúre a vyzerá to viac-menej jednoznačne, že ju tiež stiahne. Pokiaľ by mal tento proces pokračovať, mohol by ohroziť vôbec celú existenciu olympijských hier. MOV už pracuje na programe, ktorý by mal prijať určité konkrétne reformné opatrenia, aby k takému niečomu v budúcnosti nedošlo. Preraziť cez mienku obyvateľstva sa totiž nedá."

 

Krakov kandidoval na zimnú olympiádu v roku 2022 spolu so Zakopaným a slovenským strediskom Jasná, kde sa mali uskutočniť súťaže v alpskom lyžovaní. Po jeho odstúpení zostávajú v hre už iba Almaty, Peking, Ľvov a Oslo. Exekutíva Medzinárodného olympijského výboru rozhodne 8.-9. júla v Lausanne, ktoré mestá postúpia do záverečnej fázy výberu. Dejisko olympiády pridelia 31. júla 2015 na zasadnutí MOV v Kuala Lumpur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies