Krajským a okresným prokuratúram chýba vedenie: Zo 62 ho nemá až 53!

NETKY.SK • 2 Október 2014, 10:53 • 2 min
Krajským a okresným prokuratúram chýba vedenie: Zo 62 ho nemá až 53!

BRATISLAVA - Už dva mesiace nemá sedem krajských prokuratúr a 46 okresných prokuratúr z celkového počtu 54 riadne vedenie. Šéfujú im poverení prokurátori, ktorí nemajú také právomoci ako riadne vymenovaní šéfovia, uvádza denník PRAVDA.

slovakia

left justify in out

Nemôžu rozhodovať o finančných či personálnych otázkach ani disciplinárne postihovať svojich podriadených. Nové konkurzy na tieto posty doteraz generálny prokurátor Jaromír Čižnár nevyhlásil. Spraviť tak môže až po schválení nových pravidiel výberového konania v parlamente.

 

Z ôsmich krajských prokuratúr tak má svojho šéfa len Bratislava. V Prešovskom kraji nemá šéfa nielen krajská, ale ani žiadna z ôsmich okresných prokuratúr. Zmeny vo výberových konaniach rieši vláda cez zákon o justičnej akadémii, ktorý je už v parlamente. Schváliť by ho mali na októbrovej schôdzi.

 

Odborníci však upozorňujú, že pravidlá na výber nových šéfov prokuratúr sú nastavené tak, že celý výber aj zloženie výberových komisií bude mať pod palcom generálny prokurátor. Súčasný stav na prokuratúrach nastal po rozhodnutí Ústavného súdu SR, ktorý v auguste vyslovil nesúlad niektorých ustanovení zákona o prokuratúre, prijatého v parlamente v roku 2011 za vlády Ivety Radičovej, s ústavou.

 

Mimovládna organizácia zaoberajúca sa problémami v justícii Via Iuris tvrdí, že zmena pravidiel pri výbere nových šéfov prokuratúr je uzavretý systém, ktorý zostane pred verejnosťou utajený.

 

Podľa hovorkyne Generálnej prokuratúry, odborné predpoklady na funkcie vedúcich prokurátorov vie najlepšie zhodnotiť prokurátor, ktorý pozná náplň práce a prostredie prokuratúry. Viac si možno prečítať na druhej a tretej strane v článku s názvom "Zo 62 šéfov prokuratúr chýba až 53".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies