Krajský súd zrušil Draxlerove rozhodnutia o Paneurópskej VŠ

NETKY.SK • 31 Máj 2016, 16:13 • 2 min
Krajský súd zrušil Draxlerove rozhodnutia o Paneurópskej VŠ

BRATISLAVA - Krajský súd v Bratislave dnes rozhodol zrušiť všetky rozhodnutia bývalého ministra školstva Juraja Draxlera, ktoré sa týkali pozastavených práv Fakulty práva Paneurópskej vysokej školy uskutočňovať bakalárske a magisterské štúdium.

slovakia

left justify in out

Súd sa tak stotožnil s argumentmi žalobcu, ktorým bola Paneurópska vysoká škola. Rozsudok nadobudne právoplatnosť 15 dní po jeho vydaní, pokiaľ sa odporca neodvolá. Na dnešnom brífingu o tom informoval dekan Fakulty práva Paneurópskej vysokej školy Jaroslav Ivor.


"Rozhodnutie súdu je pre nás zadosťučinením. Paneurópska vysoká škola je súkromnou vysokou školou, na svoju prevádzku, mzdy a rozvoj si musí zarobiť. Správa sa ako podnikateľský subjekt v oblasti vysokoškolského vzdelávania, preto má pre školu počet študentov, ktorý prijme do ročníka, veľký význam," povedal dnes Ivor s tým, že rozhodnutie Draxlera poškodilo nielen finančnú stabililitu školy, ale aj jej meno, ktorého cena je len ťažko vyčísliteľná. Rozhodnutie exministra Draxlera malo podľa Ivora dopad na počet prijatých študentov.


Bývalý minister školstva Juraj Draxler vydal rozhodnutie o pozastavení akreditácie študijného programu "právo“ v dennej aj v externej forme štúdia na Paneurópskej vysokej škole v Bratislave začiatkom mája 2015. Svoje rozhodnutie o dočasnom odobratí práv Paneurópskej vysokej školy vydal na základe zistení Akreditačnej komisie, podľa ktorej fakulta práva uskutočňovala študijný program za iných podmienok, za akých bol akreditovaný.

 

Paneurópska vysoká škola však podala žalobu o preskúmanie zákonnosti rozhodnutí ministra. Sudkyňa Anna Peťovská, ktorá zároveň vyučovala na čiastočný úväzok na Paneurópskej vysokej škole, následne vydala uznesenie o odklade vykonateľnosti rozhodnutia ministra o pozastavení platnosti práva udeľovať akademické tituly bakalár a magister absolventom študijného programu právo v dennej aj externej forme štúdia. Najvyšší súd potom na podnet ministerstva rozhodol, že Peťovská nebude rozhodovať v spore medzi ministerstvom školstva a školou. Odklad vykonateľnosti rozhodnutia ministra sa však rozhodnutím Najvyššieho súdu SR nezrušil. Fakulta práva teda rozhodnutím o odklade vykonateľnosti dosiahla zachovanie už skôr priznaných práv v bakalárskom a magisterskom stupni štúdia práva a v septembri mohla prijímať uchádzačov o štúdium pre akademický rok 2015/2016.


Paneurópska vysoká škola navyše tento rok obhájila akreditácie na všetkých svojich fakultách v príslušných bakalárskych, magisterských, inžinierskych i doktorandských študijných programoch vrátane bakalárskeho a magisterského štúdia na Fakulte práva. O komplexnej akreditácii pre Paneurópsku vysokú školu rozhodla Akreditačná komisia na svojom zasadnutí začiatkom apríla.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona