Krajský súd zbavil obvinenia lekárku odsúdenú za smrť chlapčeka

NETKY.SK • 19 August 2013, 16:50 • 2 min
Krajský súd zbavil obvinenia lekárku odsúdenú za smrť chlapčeka

TRENČÍN – Detská lekárka Eva Gajdošová, ktorú v marci tohto roku odsúdil Okresný súd v Trenčíne za smrť štvorročného Miška na 30 mesiacov nepodmienečného väzenia a šesťročný zákaz výkonu lekárskej praxe, je nevinná. Rozhodol o tom dnes senát odvolacieho Krajského súdu v Trenčíne, ktorý lekárku zbavil obvinenia v plnom rozsahu. Rozsudok je právoplatný.

slovakia

left justify in out

Voči rozhodnutiu okresného súdu sa Gajdošová odvolala s tým, že podľa jej právneho zástupcu Jána Sitarčíka nevykonal prvostupňový okresný súd dôkazy v prospech obžalovanej, ale bral do úvahy len dôkazy svedčiacej v jej neprospech, čo viedlo k nespravodlivému súdnemu rozhodnutiu. "Myslím si, že rozsudok krajského súdu je spravodlivý a vychádza z objektívne zabezpečených znaleckých posudkov špičkových odborníkov," zdôraznil Sitarčík s tým, že objektivita rozhodovania bola zabezpečená aj znaleckými posudkami dvoch špičkových odborníkov z Českej republiky.

Podľa predsedu senátu krajského súdu zobral senát KS do úvahy desať odborných posudkov, na ktorých sa podieľalo 20 špecialistov. "Posúdenie tejto trestnej veci je veľmi závislé od názoru odborníkov a senát krajského súdu nemohol urobiť jednoznačný záver o vine obžalovanej, keď ani odborníci sa nevedia zhodnúť na príčine Miškovho úmrtia. Podľa znaleckých posudkov to mohli byť najmenej tri príčiny – hnisavý zápal pľúc a pohrudnice, baktériová chrípková infekcia a napokon udusenie zapríčinené vdýchnutím žalúdočného obsahu," zdôvodnil rozhodnutie senátu jeho predseda.

Za Gajdošovú sa postavila aj Slovenská lekárska únia špecialistov (SLÚŠ) s odvolaním sa na nezohľadnené zásadné skutočnosti v prípade, ako aj na novozískané odborné posudky. "Prvostupňový súd sa vyjadril tak, ako sa vyjadril, pretože dôkazy boli nesprávne podané a nesprávne zoradené. Došlo k pochybeniu lekárov, ktorí pitvali, čo viedlo k odsúdeniu doktorky Gajdošovej. Pomohli sme so získaním nových posudkov od špičkových súdnych znalcov nielen zo Slovenska, ale aj z Čiech. Na prvostupňovom súde sa vôbec nespomenulo vdýchnutie žalúdočného obsahu, ktoré býva jednou z najčastejších príčin náhleho úmrtia," povedal prezident SLÚŠ Andrej Janco.

Matka hovorí o nespravodlivosti

Matka nebohého Miška hovorí o nespravodlivosti a fakte, že účasť asi dvadsiatich lekárov na dnešnom odvolacom pojednávaní bol nátlakom. "Teraz to v plnej sile dokázali, ako vedia jeden druhého podržať, ako si vedia pomôcť," povedala Renata Hajasová s tým, že ak nezvíťazila svetská spravodlivosť tu, určite zvíťazí "tam hore". Nevylúčila, že podá dovolanie na Najvyšší súd SR.

Obvinená lekárka Eva Gajdošová, ktorá sa na dnešnom pojednávaní nezúčastnila, pretože proces má "negatívny vplyv na jej zdravotný stav", je podľa vlastných slov nesmierne šťastná a spadol jej kameň zo srdca. "Niesla som si to na chrbte aj napriek tomu, že som vedela, že som nevinná. Je mi ľúto, že dieťatko zomrelo, ale aj som sa snažila urobiť všetko pre to, aby sme mu zachránili život," povedala Gajdošová. Zdôraznila, že je hrozné, ak človeka obvinia z niečoho, čo neurobil.

Podľa rozsudku okresného súdu Eva G. ako službukonajúca lekárka detskej ambulancie Lekárskej služby prvej pomoci – Nemocnice s poliklinikou Ilava 12. decembra 2009 pri vyšetrení chlapca nebrala do úvahy priebeh jeho ochorenia, ktorý poukazoval na možnosť invazívneho bakteriálneho ochorenia, podcenila jeho stav a nevykonala všetky zdravotné úkony na správne určenie choroby. Súd jej dal tiež za vinu, že "na základe jednoznačného progresu ochorenia s jeho alarmujúcimi príznakmi neodporučila pacientovi hospitalizáciu a komplexné vyšetrenie s cielenou útočnou liečbou". Dieťa na druhý deň ráno po vyšetrení doma zomrelo. Príčinou jeho smrti podľa súdu bolo kardiorespiračné zlyhanie v dôsledku hnisavého zápalu pľúc a pohrudnice. Okrem väzenia dostala lekárka aj trest zákazu činnosti vykonávať lekársku prax na šesť rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies