Krajský súd vyniesol rozsudok v prípade Filipa Rybaniča, opätovne ho uznal vinným

NETKY.SK • 9 September 2020, 11:36 • 2 min
Krajský súd vyniesol rozsudok v prípade Filipa Rybaniča, opätovne ho uznal vinným

BRATISLAVA - Krajský súd v Bratislave uznal Filipa Rybaniča za vinného zo zločinu ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva.

slovakia

left justify in out

Trojčlenný senát Krajského súdu (KS) v Bratislave potvrdil, že Filip Rybanič, bývalý zamestnanec banky a poslanecký asistent Jozefa Rajtára je vinný. Súd mu uložil trojročný podmienečný trest s odkladom na jeden rok.

 

Súd vymeral Rybaničovi 3-ročný trest

Rozsudok padol v stredu na verejnom zasadnutí senátu KS, ktorý sa prípadom Rybaniča musel opätovne zaoberal na príkaz Najvyššieho súdu (NS) SR.

 

img

 

Krajský súd síce zrušil pôvodný rozsudok Okresného súdu Bratislava V z konca septembra 2018, úplnému trestu sa však nevyhol. Rybanič dostal aj trojročný zákaz vykonávať zamestnanie, ktorého obsahom je bankové tajomstvo.

 

KS dnes potvrdil svoj verdikt z júna 2019 a zrušil rozsudok Okresného súdu len v oblasti výroku o treste.

 

Cíti sa nevinný

Rybanič uviedol, že sa aj naďalej cíti nevinný a preto sa opätovne obráti na Najvyšší súd a podá mimoriadne dovolanie. Okrem Rybaničovho právneho zástupcu Mareka Para ho na verejné zasadnutie prišiel podporiť bývalý poslanec Rajtár.

 

Krajský súd v Bratislave musel vytýčiť nový termín zasadnutia na základe rozhodnutia Najvyššie súdu, ktorý 21. januára tohto roku zrušil rozsudok KS z konca júna 2019. NS SR zároveň prikázal KS, aby vec opakovane prerokoval. 

 

Mohlo by vás zaujímať: Polícia lustrovala takmer 200 novinárov a ich rodiny

 

Najvyšší súd totiž skonštatoval, že dovolanie Rybaniča, ktorý namietal úpravu skutku Krajským súdom je opodstatnené. Dôvodom bolo, že KS porušil zákaz zmeny k horšiemu. Navyše v dôsledku takéhoto postupu súdu došlo aj k nesprávnemu právnemu posúdeniu skutku.

 

Podal dovolanie

Rybanič podal dovolanie na OS Bratislava V koncom minulého leta prostredníctvom obhajcu Paru. Následne ho OS poslal na Krajskú prokuratúru (KP) v Nitre, ktorá Rybaničov prípad dozorovala.

 

Potom bolo súdu doručené vyjadrenie KP v Nitre, ktoré OS Bratislava V zaslal obhajcovi. Po vykázaní doručenia nižší súd trestný spis spolu s dovolaním predložil na NS SR.

 

Súviaci článok: Vorobjova obvinili pre neoprávnené nakladanie s osobnými údajmi

 

Senát KS koncom júna 2019 úplne nepotvrdil rozsudok OS Bratislava V, ktorý Rybaniča v septembri 2018 uznal za vinného zo zločinu ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva.

 

Kaliňákovi sa musel ospravedlniť

Okresný súd Bratislava mu vtedy vymeral trojročný trest s päťročným odkladom a skúšobnou lehotou. Podľa odvolacieho KS sa Rybanič dopustil protiprávneho správania, keď poskytol informácie o stavoch účtov neoprávneným osobám.

 

img

 

KS nariadil vypracovať Rybaničovi aj písomnú analýzu, v čom spočíva bankové tajomstvo. Na rozdiel od pôvodného verdiktu sa však nemusel Rybanič ospravedlniť exministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi (Smer-SD).

 

Podľa utorkového vyjadrenia Rybaniča analýzu zatiaľ nevypracoval a myslí si, že ju ani nebude musieť vypracovať.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies