Krajský súd vrátil dieťa matke, ktorej bolo odobrané kvôli facke

NETKY.SK • 4 September 2013, 18:04 • 2 min
Krajský súd vrátil dieťa matke, ktorej bolo odobrané kvôli facke

KOŠICE – Krajský súd Košice vrátil matke syna Dominika, ktoré jej vzali neprávom. Predbežné opatrenie súdu nižšieho stupňa v celom rozsahu zamietol a päťročného Dominika vrátil matke Erike Vasiľovej. Informoval o tom dnes prezident Asociácie prijímateľov sociálnych služieb SR Silvester Obuch.

slovakia

left justify in out

Koncom mája tohto roku ani nie šesťročného syna Dominika zobral matke predbežným opatrením Okresný súd Košice I na návrh košického Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny. Dieťa bolo odobraté matke pre údajné týranie. 

Ako uviedol Obuch, krajský súd v odvolacom konaní zistil, že neboli splnené podmienky pre nariadenie odobrať dieťa predbežným opatrením. „Navyše v uznesení súd uviedol, že na odvolacom pojednávaní senát overil nielen silnú citovú väzbu medzi matkou a dieťaťom, ale i to, že matka sa riadne o dieťa sama stará od jeho narodenia,“ povedal Obuch. 

Podľa Obucha nezisková organizácia Dorka netolerantne vnucovala matke svoje predstavy o výchove. Demoralizovala výchovnú po zadku, či facku. Nerešpektovala matku, ktorá dieťa vychovávala v duchu ateizmu a malého Dominika deň po odobratí umiestnila do ženskej rehole Laického združenia sestier Nepoškvrneného Srdca Panny Márie Fatimskej, sídliacej v Lesnom. Matka sa s ním 93 dní mohla stretávať len raz za dva týždne. V začiatkoch Dorka matke v stretávaní sa so synom bránila s odôvodnením, aby si malý zvykol na svoju novú profesionálnu rodinu, ktorou bola mníška, a na domov, ktorým mala byť spomínaná rehoľa. 

Ako informoval Obuch, na základe predbežného opatrenia dostane Dorka každoročne viac ako 60 detí. Nariadením predbežného opatrenia a konaním Dorky sa zasiahlo neprimeraným spôsobom do práv rodiča a dieťaťa. Okrem podnetu na ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny dá APSS SR návrh na prešetrenie prípadu aj verejnej ochrankyni práv. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies