Krajský súd v Trnave zrušil rozsudok v prípade Slovincov z kauzy turecký kamión

NETKY.SK • 14 Marec 2017, 14:11 • 2 min
Krajský súd v Trnave zrušil rozsudok v prípade Slovincov z kauzy turecký kamión

TRNAVA – Krajský súd v Trnave dnes zrušil rozsudok prvostupňového súdu v prípade dvojice Slovincov zo známej kauzy tureckého kamióna z roku 2010 a vec mu vrátil na opätovné prejednanie a rozhodnutie.

slovakia

left justify in out

Okresný súd v Trnave odsúdil začiatkom decembra 2014 Alena Ž. na 23 rokov a Sebastjana M. na 20 rokov väzenia v ústave s maximálnym stupňom stráženia, obaja sa proti rozsudku odvolali.

"Krajský súd v Trnave zrušil napadnutý rozsudok v celom rozsahu a vec vrátil prvostupňovému súdu, aby ju v potrebnom rozsahu znovu prejednal a rozhodol. Okresný súd v Trnave sa nevysporiadal so všetkými skutočnosťami dôležitými pre rozhodnutie podľa predchádzajúceho rozhodnutia krajského súdu,“ povedala hovorkyňa súdu Jana Kondákorová. Obaja Slovinci sa podľa obžaloby podieľali na nelegálnej preprave anhydridu kyseliny octovej zo Slovenska do Turecka.

 

Slovenská polícia sa vďaka kľúčovému svedkovi dozvedela o zámere na transport chemickej látky v značnom predstihu, ešte v lete 2010. Jeho aktérov sledovala a anhydrid kyseliny octovej nechala pod kontrolou polícií zainteresovaných krajín pred koncom roka vyviezť do Turecka. Deklarovali, že ide o dezinfekčný prostriedok pre tamojší Červený polmesiac. Anhydrid je zaradený medzi drogové prekurzory, podľa obžaloby mal slúžiť ako východisková látka na výrobu heroínu v Afganistane, kde by jeho hodnota prekročila dva milióny eur. Celé mesiace pripravovaný transport chemickej látky sa skončil prekazením policajnej akcie v Turecku koncom roka 2010.

Bývalý policajný prezident Jaroslav Spišiak v apríli 2011 povedal, že peniaze získané z predaja heroínu mali slúžiť na zabezpečenie zbraní pre teroristické organizácie IRA a ETA. Obžalovaní svoju vinu od začiatku odmietali, obhajoba poukazovala na to, že hlavným organizátorom nelegálnej činnosti bol práve svedok, ktorý spolupracoval s políciou. Podľa prokurátora Generálnej prokuratúry SR bol postup polície v tomto prípade legitímny, pretože len takto mohla odhaliť a postihnúť páchateľov tejto trestnej činnosti.

 

Z rovnakých dôvodov bola do prípadu zainteresovaná aj Slovenská informačná služba. Na akcii sa podieľalo sedem krajín, turecká polícia však kamión aj s vodičom predčasne zadržala, čo znemožnilo zistiť objednávateľa prekurzora. Vodič českého kamióna Zdeněk Pekara nemal o skutočnom obsahu kontajnerov ani tušenia, napriek tomu strávil Vianoce v tureckom väzení. Slovenské ministerstvo vnútra ho neskôr odškodnilo sumou 25-tisíc eur. V rovnakej kauze sú vedené na trnavských súdoch ďalšie tri konania, v nich obvineniu čelí päť ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies