Krajský súd v Ostrave poslal Slováka za lúpež na 8,5 roka za mreže

NETKY.SK • 27 Jún 2013, 16:55 • 2 min
Krajský súd v Ostrave poslal Slováka za lúpež na 8,5 roka za mreže

OSTRAVA - Na 8,5 roka väzenia nepodmienečne odsúdil dnes Krajský súd v Ostrave 41-ročného slovenského občana Vladimíra Talapku za lúpež v pobočke ČSOB v Ostrave-Zábřehu z 8. marca 2012, odkiaľ si pod hrozbou odpálenia bomby v kufríku odniesol podľa žaloby takmer 600.000 Kč.

slovakia

left justify in out

Samotný obvinený nebol v čase zverejnenia rozsudku v súdnej sieni, požiadal o jeho vyhlásenie bez osobnej účasti. Obžalovaný v inkriminovaný deň v kancelárii riaditeľky pobočky ČSOB položil na stôl pánsky príručný kufrík, pripojil k nemu pomocou drôtov mobilný telefón a šéfke bankovej filiálky pohrozil, že ak mu do piatich minút nevydá 580.000 Kč, odpáli bombu v kufríku. Súd sa však pokúšal presvedčiť o tom, že si žiadne peniaze z banky neodniesol a že sa stal obeťou vymáhačov dlhov.

Polícia po prepade pobočku uzavrela, ľudí z nej evakuovala a zistila, že bomba v kufríku bola iba atrapa. Talapku sa podarilo zadržať koncom marca i vďaka odvysielaniu relatívne kvalitného kamerového záznamu z miesta činu na Slovensku a pomoci slovenských televíznych divákov.

Slovákovi, ktorý bol už v minulosti opakovane trestaný, okrem iného za účasť na vražde, hrozil v prípade potvrdenia viny za trestný čin lúpeže trest päť až 12 rokov odňatia slobody.

Obžalovaný sa však za vinného nepovažoval a v súdnej sieni prezentoval príbeh o tom, ako v Ostrave pracoval ako stavbyvedúci vo firme, ktorej šéf si bez vedomia ďalších členov jej vedenia nechával hotovosť od subdodávateľov, o ktorých kolegom hovoril, že neplatia. Keď to Talapka zistil, šéfovia údajne zadlžených firiem ho vraj poverili, aby získal peniaze od svojho nadriadeného. Obžalovaný zistil, že jeho vedúci má majetok na Slovensku a preto tam oslovil muža, ktorý mu mal pomáhať vo vymáhaní peňazí. Práve ten mal poslať do Ostravy dvoch známych, ktorým sa síce peniaze na Slovensku vymôcť nepodarilo, ale požadovali po Talapkovi údajne 150.000 korún. Keď to odmietol, vyhrážali sa mu. Následne mu oznámili, že sa dohovorili s riaditeľkou spomínanej pobočky ČSOB, že im odovzdá hard disk s údajmi. Talapku mali prinútiť, aby disk od riaditeľky prevzal a súčasne priniesol do banky kufrík s vopred pripravenou atrapou bomby. Riaditeľka vraj hard disk obžalovanému pokojne odovzdala.

Talapka tak na súde konštatoval, že si z banky odniesol popri hard disku iba 50 korún, ktoré mu pani riaditeľka dala výmenou za eurá. Koruny potreboval na zaplatenie kávy a fernetu v neďalekej reštaurácii, kde neakceptovali eurá. S oboma mužmi sa potom stretol na parkovisku neďaleko Avion Shopping Parku, kde mu vzali hard disk, ale aj bundu a čiapku, a nechali ho pokračovať pešo. Po preprave autobusom do Frýdku-Místku pokračoval s dvojicou na Slovensko, kde navštívil svoje dve deti.

Súd si však túto verziu neosvojil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies