Krajský súd v Bratislave už má disciplinárny spis Dobroslava Trnku

NETKY.SK • 25 Jún 2015, 09:36 • 2 min
Krajský súd v Bratislave už má disciplinárny spis Dobroslava Trnku

BRATISLAVA – Otázkou ďalšieho pôsobenia Dobroslava Trnku v radoch prokurátorov sa bude opäť zaoberať Krajský súd v Bratislave. Ten potvrdil, že už má disciplinárny spis bývalého generálneho prokurátora.

slovakia

left justify in out

Trnku v apríli opätovne zbavila disciplinárna komisia Generálnej prokuratúry SR výkonu funkcie prokurátora. Proti disciplinárnemu opatreniu sa bývalý šéf prokuratúry odvolal.

 

"Žaloba o preskúmanie zákonnosti rozhodnutia 5. disciplinárnej komisie GP SR zo dňa 15. apríla bola na Krajský súd v Bratislave doručená dňa 11. júna," informoval hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak.

 

Bratislavský krajský súd zrušil vlani v decembri pôvodné rozhodnutie disciplinárnej komisie GP, ktorá uložila Trnkovi v súvislosti s jeho postupom v tzv. kauze Glance House rovnako najprísnejší trest. Odvolací súd nariadil komisii opäť sa vecou zaoberať.

 

Trnka mal listom umožniť prevod bytovky na ľudí blízkych jeho kamarátovi, podnikateľovi Mariánovi Kočnerovi, hoci to špeciálna prokuratúra zakázala. Odpoveď na žiadosť známej Kočnera Jany Šlachtovej napísal Trnka v čase služobnej cesty prvého námestníka Ladislava Tichého v máji 2012, kedy mal dočasne právomoci generálneho prokurátora.

 

V liste súhlasil s prevodom bytovky zablokovanej uznesením prokurátorky Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) v prospech Šlachtovej. O svojej aktivite neinformoval prokurátorku ÚŠP, ktorá bytovku v júli 2010 v trestnom konaní zaistila.

 

Správa katastra Senec na základe listu previedla bytovku z majetku spoločnosti Glance House na londýnsku spoločnosť CDI. Bytovka bola vzápätí prevedená na spoločnosť Gapeja, ktorá bola v konkurze. Šéf seneckého katastra pre to prišiel o funkciu a čelil trestnému stíhaniu.

 

"Dospeli sme k záveru, že samotný obsah listiny, ako bol koncipovaný a vyhotovený, bol spôsobilý uviesť do omylu osobu, ktorá o návrhu na vklad rozhodovala," odôvodnil v apríli verdikt predseda piatej disciplinárnej komisie GP SR Michal Panák.

 

Doplnil, že v treste zohľadnili najmä závažnosť a rozsah Trnkovho protiprávneho konania. "Bolo porušených viacero povinností prokurátora a zdôrazňujem, že konal z pozície jedného z najvyšších predstaviteľov orgánov prokuratúry. Jeho postup bol podľa názoru disciplinárnej komisie nezákonný, v rozpore s ustanoveniami trestného poriadku a je podľa nášho názoru neobhájiteľný a neodôvodniteľný," dodal.

 

Trnka počas ústneho pojednávania v Žiline vyhlásil, že svoj skutok nevníma ako protiprávny. "A tak, ako je uvedený v rozhodnutí, sa z neho necítim byť ani vinný."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona