Krajský súd potvrdil výšku trestov pre údajných členov podsvetia

NETKY.SK • 14 Apríl 2011, 07:06 • 2 min
Krajský súd potvrdil výšku trestov pre údajných členov podsvetia

Krajský súd potvrdil výšku trestov pre údajných členov podsvetia

slovakia

left justify in out

Odvolací senát Krajského súdu (KS) v Prešove dnes rozsudkom potvrdil výšku trestov pre údajných členov podsvetia, ktorých Okresný súd (OS) v Prešove v júli minulého roka uznal vinnými z vrážd Jána Kromku a Petra Klešča, ako aj ďalších skutkov.
"Krajský súd v Prešove dnes na verejnom zasadnutí zrušil rozsudok Okresného súdu v Prešove a obžalovaným Borženskému, Horváthovi a Badóovi uložil výnimočné tresty odňatia slobody v trvaní 23 rokov a obžalovanému Surovému trest odňatia slobody v trvaní 15 rokov. Všetci boli zaradení do tretej nápravnovýchovnej skupiny," konštatoval hovorca KS Michal Drimák.
Vysvetlil, že odvolací senát KS rozhodoval rozsudkom preto, aby napravil formuláciu právnych viet v zrušenom verdikte prvostupňového súdu. Drimák dodal, že rozhodnutie KS je právoplatné a nedá sa voči nemu odvolať.
"Prokuratúra sa nemá prečo k tomuto nejakým osobitným spôsobom vyjadrovať, pretože je spokojná s rozhodnutím odvolacieho súdu," povedal zástupca Krajskej prokuratúry v Trenčíne Vladimír Gajdoš.
Záverečný verdikt KS si dnes popoludní vypočuli len Dušan Borženský, ktorý je v súčasnosti vo výkone trestu, a rovnako Alexander Horváth čakal na rozsudok vo väzbe. Slavomír Surový a Ladislav Badó, ktorí sú stíhaní na slobode, sa ospravedlnili a na verejné zasadnutie dnes neprišli.
Proces na prešovskom Okresnom súde sa začal v apríli 2009. Spomínané vraždy údajne súviseli s bojom konkurenčných skupín v podsvetí. K usmrteniu Jána Kromku došlo 24. septembra 1997. Prokuratúra zo skutku obžalovala Badóa, Borženského a Horvátha. Mali sa na ňom zúčastniť aj ďalší, dnes už nebohí údajní členovia podsvetia Róbert Holub, Štefan Fabian a Peter Klešč. Poškodeného mala skupina mužov uniesť do Vajkoviec neďaleko Košíc. Neskôr ho údajne previezli do katastra obce Drienovská Nová Ves, kde mu niekoľkokrát strelili do hlavy a neskôr jeden z nich telo zapálil.
Obeťou druhej vraždy, z ktorej obvinili Badóa, Horvátha a Surového, bol Peter Klešč. Podľa obžaloby páchatelia mali na pokyn inej osoby usmrtiť brata Róberta Holuba. Útočníci 2. októbra 1997 vtrhli do bytu na Kustrovej ulici v Košiciach a spustili streľbu, pri ktorej náhodne zastrelili Klešča. Holubovmu bratovi sa však podarilo z bytu utiecť. Jedným zo strelcov mal byť aj dnes už nebohý Karol Szatmáry.
Vraždu Holubovho brata mal údajne nariadiť Mikuláš Černák, v súvislosti s dodržaním zásady špeciality však bolo v tomto prípade voči nemu zastavené konanie, pretože pri jeho vydávaní nedala česká strana súhlas na trestné stíhanie v tejto veci. Černák, ktorý bol medzitým odsúdený na doživotie, vypovedal v tomto procese ako svedok.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies