Krajský súd potvrdil oslobodzujúci rozsudok v kauze exposlanca Kvorku

NETKY.SK • 14 November 2013, 12:20 • 2 min
Krajský súd potvrdil oslobodzujúci rozsudok v kauze exposlanca Kvorku

ŽILINA – Krajský súd (KS) v Žiline dnes zamietol odvolanie okresného prokurátora voči rozsudku Okresného súdu (OS) v Martine, ktorý oslobodil exposlanca Národnej rady (NR) SR Jána Kvorku spod obžaloby zo zločinu obmedzovania osobnej slobody a prečinu ublíženia na zdraví. Proti rozsudku nie je ďalší riadny opravný prostriedok.

slovakia

left justify in out

„Je to dostatočným zadosťučinením pre mňa ako osobu aj pre celú moju rodinu. Na druhej strane sa definitívne potvrdilo kto tu mal pravdu a kto tu konšpiroval, intrigoval a kto tu hlavne cigánil. Všetko bolo účelovo vykonštruované kvôli odstaveniu mojej politickej budúcnosti a môjho politického pôsobenia. A chcem dať na vedomie, že pri tomto nechutnom divadle boli porušené rôzne moje práva a zákony. Bol dokonca porušený ústavný zákon, kde som bol trestne stíhaný ako poslanec Národnej rady. Kde som vtedy spadal pod zákonnú ochranu imunity. A to si myslím, že takéto dačo sa nedeje ani v Burundi. U nás sa to stalo,“ povedal po vyhlásení rozsudku Kvorka.

K celej kauze zvažuje pripraviť písomné vyhlásenie alebo zvolať tlačovú konferenciu. „Pretože je tu veľa závažných a zaujímavých vecí, ktoré chcem dať na verejnosť. A samozrejme, že s právnymi zástupcami zhromažďujeme potrebné materiály, ktoré potom postúpime orgánom, ktoré sa budú týmto zaoberať,“ dodal exposlanec.

Podľa predsedu senátu žilinského krajského súdu vyhodnotil OS v Martine vykonané dokazovanie v dostatočnej miere a správne. „Sme presvedčení, že medzi aktérmi tejto udalosti došlo k nejakému konfliktu. Ale jedným sporným priamym dôkazom nebolo nepochybne preukázané, že sa stal skutok, ktorý tu je žalovaný. Okresný ani krajský súd nemohol vyhodnotiť dokazovanie, že je nepochybné, že sa stal tento skutok,“ povedal predseda senátu.

Martinský okresný súd oslobodil Kvorku  spod obžaloby zo zločinu obmedzovania osobnej slobody a prečinu ublíženia na zdraví 19. februára 2013. Exposlanec bol obžalovaný spolu s ďalšími dvomi mužmi, ktorých súd tiež oslobodil. „Súd obžalovaných oslobodil spod obžaloby pre nedostatok takých dôkazov, na základe ktorých by mohol rozhodnúť, že obžalovaní sú vinní v tejto veci,“ konštatoval sudca okresného súdu.

Exposlanec sa mal previniť tým, že v roku 2006 s dvoma mužmi údajne násilím odvliekol a zbil mladého Róma. Prípad sa riešil už dlhšie, parlament totiž v minulom volebnom období nevydal Kvorku na trestné stíhanie. Ako poslanec bol chránený imunitou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies