Krajskí predsedovia KDH pripravili svoj návrh poradia na kandidátke

NETKY.SK • 23 Október 2015, 09:17 • 2 min
Krajskí predsedovia KDH pripravili svoj návrh poradia na kandidátke

BRATISLAVA – Väčšina krajských predsedov KDH pripravila vlastný návrh poradia na kandidačnej listine KDH. Kandidačnú listinu má schváliť v sobotu Rada KDH.

slovakia

left justify in out

Predsedníctvo zatiaľ navrhovalo, aby na čele kandidátky po predsedovi Jánovi Figeľovi boli zoradení traja noví podpredsedovia Miroslava Szitová, Peter Belinský a Miloš Moravčík. Za nimi mali ísť podpredsedovia, ktorí už v súčasnosti v parlamente pôsobia – Pavol Zajac, Július Brocka a Ján Hudacký. Krajskí predsedovia podľa informácií agentúry SITA však navrhujú, aby noví a starí podpredsedovia sa na kandidátke striedali.


Krajskí predsedovia majú tiež vlastný návrh o zoradení krajských lídrov KDH od 10. po 17. miesto na kandidačnej listine. Jednotlivých lídrov krajov vyberali krajské rady. Zoradení mali byť na kandidátke podľa úspešnosti krajov v parlamentných voľbách v roku 2012. Na takomto kľúči sa pôvodne dohodla Rada KDH. Predsedovia krajov však na stretnutí toto poradie zmenili, pretože takýto návrh neodzrkadľoval napríklad výsledky v krajoch, kde žije vysoké percento voličov, ktorí volia len maďarské strany.


Podľa pôvodného návrhu by ako prvý z krajských lídrov kandidoval z 10. miesta bývalý primátor Starej Ľubovne František Orlovský ako líder hnutia v Prešovskom kraji. Druhú desiatku by mal ako líder Žilinského kraja otvárať Marián Faktor, ktorý je expertom hnutia pre zdravotníctvo. Za vlády Ivety Radičovej bol generálnym riaditeľom Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Z 12. miesta by mal kandidovať starosta bratislavského Ružinova Dušan Pekár. Lídrom v Košickom kraji je poslanec NR SR Jozef Bobík, ten bude na kandidátke trinásty. Za ním má byť poslanec mestského zastupiteľstva v Považskej Bystrici Marián Sopčák, ktorého nominovala trenčianska krajská rada KDH. Pätnáste miesto by malo patriť krajskému šéfovi hnutia v Trnave a poslancovi NR SR Alojzovi Přidalovi, za ním majú byť banskobystrický predseda, tiež poslanec NR SR Peter Muránsky a osmičku krajských lídrov by mal uzavrieť šéf KDH v Nitre Marián Radošovský, ktorý je tiež poslancom NR SR.


Podľa návrhu krajských predsedov by Orlovský a Faktor zostali na kandidátke v pôvodnom poradí, no na 12. mieste by nemal byť Pekár, ale Přidal. Za ním by nasledoval Bobík ako v pôvodnom návrhu. Vyššie by sa podľa krajských predsedov mal posunúť Peter Muránsky, a to na 14. miesto. Polepšil by si aj Radošovský, ktorý by mal kandidovať z 15. miesta. Na 16. miesto by klesol Pekár a z posledného miesta určeného pre krajských lídrov by kandidoval Sopčák. Na tomto poradí sa dohodli siedmi krajskí predsedovia KDH s výnimkou bratislavského. Dnes ešte posúdi oba návrhy predsedníctvo hnutia, ktoré predloží návrh Rade KDH. Tá má definitívne rozhodnúť v sobotu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies