Krajskí poslanci prelomili veto Mariana Kotlebu

NETKY.SK • 12 December 2015, 08:01 • 2 min
Krajskí poslanci prelomili veto Mariana Kotlebu

BANSKÁ BYSTRICA - Návrh všeobecne záväzného nariadenia o určení počtu tried prvých ročníkov stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti kraja sa opäť dostal na dnešné rokovanie Zastupiteľstva Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK).

slovakia

left justify in out

Návrh poslanci schválili na predchádzajúcom zasadnutí, no predseda BBSK Marian Kotleba ho nepodpísal, takže nemohlo vstúpiť do platnosti. V návrhu mu prekáža najviac to, že sa od budúceho školského roka počíta so zvýšením počtu tried len na gymnáziách, a to o desať. Podľa neho treba viac pozornosti venovať odbornému vzdelávaniu. Na dnešné rokovanie pozval predseda aj riaditeľov niektorých stredných odborných škôl a zástupcov dvoch výrobných podnikov. Napriek ich podpore poslanci opäť schválili pôvodný návrh, čím prelomili veto predsedu. Za návrh hlasovalo 36 poslancov, proti boli dvaja a jeden sa zdržal hlasovania.


Alžbeta Stániková, riaditeľka Strednej odbornej školy hotelových služieb a obchodu vo Zvolene nesúhlasí so zvyšovaním počtu tried na gymnáziách. „Stredné odborné školy budú mať problém s naplnením a bude to mať aj dopad na ich financovanie. Ministerstvo školstva presadzuje práve posilňovanie odborných škôl v zmysle politiky nového duálneho vzdelávania. Mrzí nás, že poslanci BBSK ako jediní zo všetkých krajov postupujú opačne,“ povedala na margo hlasovania.


Nedostatok odborne vzdelaných kádrov pociťujú už teraz výrobné podniky. „Začíname mať problém s takými profesiami, ako sú drevári, strojári i elektrotechnici. Horko-ťažko pokrývame už teraz našu potrebu a vieme, že o desať rokov skončia ľudia, ktorí získali vzdelanie v 90-tych rokoch minulého storočia a potom nastane veľký prepad počtu kvalitných odborníkov. Preto už dnes hovoríme o tom, že by sa malo stredné školstvo viac orientovať na odborné vzdelávanie,“ uviedol Antonín Juříček, konateľ spoločnosti Bučina DDD Zvolen, ktorá zamestnáva 500 ľudí. Jeho slová potvrdil aj Ján Serator zo spoločnosti Evonik Fermas Slovenská Ľupča. „Pokiaľ sa neotvoria študijné odbory zamerané na chémiu a farmáciu, nebudeme mať dostatok pracovných síl. Začneme strácať tú najväčšiu hodnotu, ktorú dnes máme, a to schopných, kvalifikovaných odborníkov. To bude znamenať aj stratu konkurencieschopnosti. Ľahko sa môže stať, že fabrika, ktorá dnes zamestnáva 260 ľudí, tu jedného dňa jednoducho nebude. Nechápem, že dnes, keď hovoríme o duálnom vzdelávaní, zvyšujeme počty ľudí so všeobecným vzdelaním, ktorí nemajú polytechnické zručnosti. Dnešní stredoškoláci majú tú výhodu, že vedia robiť s počítačmi, ale s touto jedinou kvalifikáciou vo výrobnej fabrike neuspejú,“ povedal Serator.


Ako vysvetlil poslanec zastupiteľstva Ladislav Topoľský, schválené nariadenie nie je v žiadnom prípade namierené proti odbornému školstvu a neruší žiaden učebný ani študijný odbor, ani žiadnu triedu. „Pokiaľ ide o posilnenie stredných odborných škôl, predovšetkým je to na rozhodnutí žiakov, rodičov a samotných škôl, ako si dokážu pritiahnuť svojich študentov. Pomôcť by mal štát a takisto aj kraj motivačnou formou, napríklad prostredníctvom štipendií alebo úhradou nákladov na cestu do školy. Je to oblasť, kde by sa mala samospráva spojiť so štátom,“ uviedol.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona