Krajniak tvrdí, že ak si chcú firmy pýtať informáciu o očkovaní od zamestnancov, musia to umožniť rezorty

NETKY.SK • 3 November 2021, 11:01 • 2 min
Krajniak tvrdí, že ak si chcú firmy pýtať informáciu o očkovaní od zamestnancov, musia to umožniť rezorty

BRATISLAVA - Šéf rezortu práce zároveň hovorí, že nastaviť kontrolu zaočkovanosti zamestnancov nie je úplne jednoduché.

slovakia

left justify in out

Ak zamestnávatelia chcú vedieť, či sú ich zamestnanci očkovaní proti ochoreniu COVID-19, majú na to myslieť jednotlivé ministerstvá cez rezortné COVID semafory, v ktorých by sa to dalo zadefinovaťNaznačil to minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) pred stredajším rokovaním vlády. 

 

Úprava podmienok

Umožniť zamestnávateľom pýtať si od svojich pracovníkov túto informáciu cez novelu Zákonníka práca podľa jeho slov nie je také jednoduché, hoci predtým v tom videl riešenie.

 

"Podľa našich analýz, najlepšie ako sa to dá urobiť bez zmeny legislatívy, je tak, ako si jednotlivé sektory ekonomiky alebo spoločnosti už aj dnes upravujú svoje podmienky v jednotlivých COVID semaforoch," skonštatoval Krajniak. Ilustroval to na príklade rezortu práce, ktorý upravuje podmienky v zariadeniach sociálnych služieb (ZSS).

 

img

 

Tak by sa podľa jeho slov dali upraviť podmienky pre pracovníkov napríklad aj v kultúrnom COVID automate alebo v tom, ktorý ošetruje návštevy bohoslužieb. Po právnej stránke by podľa jeho slov išlo buď o nariadenie vlády, alebo vyhlášku Úradu verejného zdravotníctva SR.

 

Individuálne požiadavky na očkovanie

"Odporúčal by som, aby každý, kto to potrebuje v tom vlastnom segmente, si pripravil vlastnú verziu COVID automatu, a tam si upravil to, čo potrebuje," dodal Krajniak. Vysvetlil, že vyžadovať od zamestnancov informáciu o tom, či sú alebo nie sú očkovaní celoplošne, je pracovno-právnym problémom.

 

img

 

"Predstavte si, že máte zamestnanca, ktorý môže byť na home office. Vy nemáte právo od takéhoto zamestnanca žiadať informáciu, či je alebo nie je zaočkovaný, lebo to nemá žiadnu legitimitu," skonštatoval minister na základe analýzy rezortu práce. Preto je to podľa neho potrebné riešiť podľa typu povolania, ktoré daní zamestnanci vykonávajú.

 

"Je úplne normálne, aby v jednotlivých segmentoch mohli vyžadovať tú informáciu, napríklad tak, ako my sme si to upravili v ZSS. Nemáme s tým problém, že by niekto voči tomu protestoval," poznamenal Krajniak.

 

Mohlo by vás zaujímať: Milan Krajniak: Z podvodnej činnosti pri Prvej pomoci sú podozrivé 4 osoby

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies