Krajná pravica v Aténach protestovala proti dostavbe mešity

NETKY.SK • 14 December 2013, 16:26 • 2 min
Krajná pravica v Aténach protestovala proti dostavbe mešity

ATÉNY - Niekoľko stoviek prívržencov gréckej krajne pravicovej strany Zlatý úsvit sa dnes v gréckej metropole zúčastnilo na pochode proti výstavbe mešity v Aténach.

slovakia

left justify in out

Účastníci demonštrácie vykrikovali slogany proti zakladateľovi moderného tureckého štátu Kemalovi Atatürkovi, ktorý bol prívržencom sekularizmu. Zhodou okolností bol v piatok v Aténach na návšteve turecký minister zahraničných vecí Ahmet Davutoglu, ktorý s gréckymi partnermi rokoval o prehĺbení dvojstrannej spolupráce, vrátane oblasti kultúry a ochrany historického dedičstva. 

Rozostavanú mešitu v Aténach dokončí víťaz výberového konania, ktorého meno grécka vláda zverejnila v novembri.

Grécka vláda v máji rozhodla, že sa k projektu dostavby mešity vráti, čo však vyvolalo ostré protesty verejnosti - najmä v súvislosti s tým, že krajina je nútená prijímať drastické úsporné opatrenia a mešita má byť financovaná zo štátnych zdrojov. Okrem toho sa prejavil aj rastúci vplyv gréckych nacionalistov i odpor gréckej pravoslávnej cirkvi, ktorá má v krajine stále silné slovo.

Mešita by mala byť dokončená o šesť mesiacov. Ako informovalo ministerstvo pre infraštruktúru, náklady na výstavbu sa pohybujú okolo 946.000 eur. Bude mať plochu 600 metrov štvorcových a bude bez minaretu. Stáť bude na území nepoužívanej námornej základne v zanedbanej aténskej priemyselnej štvrti Votanikos. Miestni obyvatelia proti jej výstavbe usporiadali v minulosti viacero protestných akcií. Výrazne im pritom pomáhali nacionalistické politické strany.

Odkedy Grécko v roku 1832 vo vojne za nezávislosť porazilo Osmanskú ríšu, v Aténach nebola centrálna mešita. Grécka metropola je tak jedným z mála hlavných miest členských krajín EÚ, kde sa mešita nenachádza, čo je terčom kritiky zo strany ľudskoprávnych organizácií, napríklad Amnesty International, upozornila tlačová agentúra Reuters. Počet moslimov v Aténach sa však zvyšuje a ako miesta kultu najčastejšie používajú byty, uviedla AP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies