Krajiny V4 pripravia v spolupráci s Nemeckom projekt na pomoc Maroku

NETKY.SK • 7 Február 2019, 15:32 • 2 min
Krajiny V4 pripravia v spolupráci s Nemeckom projekt na pomoc Maroku

BRATISLAVA - Krajiny V4 a Nemecko spoločne pripravia projekt, ktorý má pomôcť severoafrickému Maroku, a to v rámci riešenia vonkajších príčin migrácie. Po stretnutí lídrov krajín V4 a nemeckej kancelárky Angely Merkelovej na Bratislavskom hrade to oznámil predseda vlády SR Peter Pellegrini. Koľko peňazí pätica štátov vyčlení, ako aj ďalšie podrobnosti tohto projektu majú byť známe do niekoľkých týždňov.

slovakia

left justify in out

"Páčilo sa mi, že sme hovorili aj o veciach, ktoré nám ležia na srdci, ako sú príčiny migrácie. Chceme vyslať istý signál, že budeme spolupracovať pri potláčaní príčin migrácie," povedala Merkelová.

 

img

 

Český premiér Andrej Babiš za najdôležitejší míľnik v blízkej budúcnosti označil voľby do Európskeho parlamentu. "Rozhodnú o ďalšom smerovaní EÚ, ktorá má veľa problémov ako brexit, sankcie, napäté vzťahy s USA či migráciu. Je dôležité, aby sa Európska komisia vrátila späť do svojej roly. Aby bola rešpektovaným a nezávislým arbitrom. Od nového predsedu komisie očakávam, že bude načúvať všetkým členom Únie, že bude bojovať proti byrokracii," odkázal.

 

Podobne to vidí aj maďarský predseda vlády Viktor Orbán. "Neviem, aká bude EÚ po voľbách, jedno je však isté. Nebude to také ako doteraz. EÚ sa zmení, ale akým smerom, to určia občania," povedal. 

 

Poľský premiér Mateusz Morawiecki na margo brexitu poznamenal, že je to veľmi zlá udalosť pre EÚ. "Ale rešpektujeme rozhodnutie Britov v referende. Potrebujeme flexibilné a kreatívne riešenie a čakáme na návrhy Theresy Mayovej. Všetci by sme si želali, aby Veľká Británia ostala súčasťou EÚ, ale finálne rozhodnutie bude na nich," uznal.

 

img

 

Témou stretnutia bolo aj 30. výročie od zmeny režimov. Zásadné zmeny z roku 1989 priniesli krajinám V4 slobodu a rozvoj a umožnili podieľať sa na európskom integračnom procese. Aj z tohto hľadiska sa prijala spoločná deklárácia, ktorou si pripomíname význam zmien pre región strednej Európy.

 

"Dnes stojí Európa pred novými výzvami, ktoré môžu narušiť dosiahnutý pokrok. Prekonať ich môžme len spoločne cestou otvoreného a úprimného dialógu. Sme jednotní v úsilí vybudovať silnú, bezpečnú, konkurencieschopnú a zjednotenú Európu. Musíme hľadať cesty, ako upevniť EÚ v oblasti obrany, ochrániť funkčnosť Schengenu či dobudovať jednotný trh," vyjadril sa na záver premiér SR Peter Pellegrini.

 

 

img

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona