Krajiny V4 ponúkli EÚ svoj návrh: Viac ochrany hraníc namiesto migrantov

NETKY.SK • 16 September 2016, 17:59 • 2 min
Krajiny V4 ponúkli EÚ svoj návrh: Viac ochrany hraníc namiesto migrantov

BERLÍN/BRATISLAVA - Účastníci vrcholnej schôdzky Európskej únie v Bratislave hľadajú dnes, takmer tri mesiace po rozhodnutí Britov odísť z EÚ, plán pre ďalšie mesiace.

slovakia

left justify in out

Viacerí z nich menovali dve hlavné témy, na jednej strane bezpečnosť vrátane ochrany vonkajších hraníc únie pred náporom ilegálnych migrantov, na strane druhej oživenie konjunktúry a boj proti nezamestnanosti.
S odvolaním sa na nemenované diplomatické zdroje o tom informovala v správe zo slovenskej metropoly tlačová agentúra DPA.


V materiáli sa pripomína, že nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová upozornila na nutnosť konať a na skutočnosť, že "sa nachádzame v kritickej situácii".
Summit sprevádzala otvorená a čestná diskusia s množstvom prienikov názorov.


Poľsko ako úradujúca predsednícka krajina Vyšehradskej štvorky (V4) predložilo na vrcholnej schôdzke v zastúpení ČR, Maďarska, Poľska a SR vlastný kompromisný návrh - koncepciu pod názvom Flexibilná solidarita. Návrh predpokladá, aby tí, ktorí prijmú menej utečencov, urobili viac pre spoločnú ochranu hraníc. Aj keď sa stanoviská oboch táborov v Bratislave podľa DPA priblížili, riešenie možno očakávať najskôr na sklonku roka.


S konkrétnymi návrhmi vystúpili tak predseda Európskej rady Donald Tusk, ako aj predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Viacerí z účastníkov upozornili vo vystúpeniach, že starý kontinent stojí pred veľkými výzvami a významným rezom.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies