Krajiny V4 podpísali memorandum o zdieľanej vodnej doprave

NETKY.SK • 31 Január 2017, 14:01 • 2 min
Krajiny V4 podpísali memorandum o zdieľanej vodnej doprave

BRATISLAVA - Slovensko, Poľsko a Česká republika podpísali memorandum o príprave návrhu vodného koridoru Dunaj-Odra-Labe. Stalo sa tak počas medzinárodnej konferencie v Poľsku, ktorej témou je vzájomné prepojenie a využívanie vnútrozemských vodných ciest. Za slovenskú stranu memorandum podpísal minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd).

slovakia

left justify in out

"Je dôležité, aby došlo k zhusteniu vodných spojení, aby vodná doprava postupne mohla konkurovať nákladnej doprave na našich cestách, zvlášť pri preprave tovarov na veľké vzdialenosti," opísal šéf rezortu dopravy. Preto sa podľa jeho slov musia spojiť sily v rámci krajín V4, posilniť spolupráca a pustiť sa do realizácie cezhraničných projektov.

 

Do roku 2030 by tak podľa ministerstva malo byť viac ako 30 % transportu na cestách v Európskej únii diverzifikovaných na alternatívne možnosti prepravy, medzi nimi aj vodné cesty. "Posilnenie pozície vnútrozemskej vodnej dopravy prináša ekonomické benefity, posilňuje vzájomný obchod, spája kľúčové prístavy a podporuje cestovný ruch," doplnila hovorkyňa rezortu dopravy Karolína Ducká.

 

Slovensko sa podľa jej slov v oblasti vodnej dopravy v rokoch 2016 až 2020 sústreďuje na rozvoj infraštruktúry vodnej dopravy, predovšetkým na Dunaji a jeho splavných prítokoch, ako súčasti európskej dopravnej siete (TEN-T). Konkrétne ide o dosiahnutie dostatočných plavebných parametrov na Dunaji, zabezpečenie garantovanej možnosti plavby minimálne 300 dní v roku.

 

"Pripravuje sa tiež modernizácia slovenských verejných prístavov na Dunaji," dodala. Slovensko podľa nej aj vďaka fondom EÚ v tomto roku začne s modernizáciou plavebných komôr Vodného diela Gabčíkovo, čo umožní plynulejšiu plavbu bez prekážok na tejto medzinárodnej trase.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies