Krajiny V4 na summite EÚ odmietli akékoľvek obmedzenie slobody voľného pohybu

NETKY.SK • 17 December 2015, 18:48 • 2 min
Krajiny V4 na summite EÚ odmietli akékoľvek obmedzenie slobody voľného pohybu

BRUSEL - Britský premiér David Cameron požiadal dnes o možnosť zúčastniť sa na rokovaniach lídrov krajín Vyšehradskej skupiny (V4) v Bruseli, ktorí využívajú tento formát pred každým summitom EÚ, aby skoordinovali svoje kroky v rôznych oblastiach európskej politiky.

slovakia

left justify in out

Cameron, ktorý na rokovaní premiérov Česka, Maďarska, Poľska a Slovenska strávil takmer 20 minút, využil tento čas na zdôraznenie svojho postoja v súvislosti s britskými požiadavkami na prerokovanie podmienok zotrvania Spojeného kráľovstva v EÚ.

 

Britský balík požiadaviek na reformy v EÚ je jednou z hlavných tém začínajúceho sa dvojdňového summitu. Cameron sa lídrov EÚ pokúsi presvedčiť o svojich požiadavkách počas dnešnej pracovnej večere.

 

V oficiálnom vyhlásení, ktoré zverejnili po stretnutí premiérov krajín V4, sa uvádza, že všetky štyri stredoeurópske krajiny veria, že sa dá stavať na diskusii s Britániou a dosiahnuť komplexnú dohodu vo februári 2016, teda na ďalšom summite EÚ.

 

"Môžeme podporiť prvky reformných návrhov Spojeného kráľovstva s potenciálom modernizácie EÚ, najmä pokiaľ ide o zvýšenie konkurencieschopnosti a posilnenie úlohy národných parlamentov. Keďže však krajiny Vyšehradskej skupiny považujú slobodu pohybu za jednu zo základných hodnôt EÚ, návrhy týkajúce sa tejto oblasti sú aj naďalej pre nás najviac citlivou témou," uvádza sa v spoločnom dokumente premiérov V4.

 

Premiéri zdôraznili, že nebudú podporovať žiadne riešenie, ktoré by bolo z ich pohľadu diskriminačné alebo by obmedzovalo voľný pohyb občanov ich krajín.

Cameron po príchode na summit EÚ sám priznal, že neprišiel dnes do Bruselu vyvíjať nátlak na svojich partnerov, ale napriek tomu chce "tvrdo bojovať" v prospech Británie. "Nebudeme dnes večer tlačiť na dohodu, ale budeme sa snažiť rozhýbať veci, aby bolo možné dospieť k dohode," uviedol britský premiér.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies