Krajiny V4 majú problém, ich hlavné mestá preferujú inú politiku

NETKY.SK • 17 December 2019, 07:01 • 2 min
Krajiny V4 majú problém, ich hlavné mestá preferujú inú politiku

BUDAPEŠŤ - Primátori všetkých štyroch krajín Visegrádskej štvorky (V4) podpísali vo včerajších hodinách v metropole Maďarska dohodu o vytvorení tzv. paktu slobodných miest.

slovakia

left justify in out

Malo by ísť do istej miery aj o protiváhu voči politike vlád týchto štyroch krajín - Českej republiky, Slovenska, Poľska a Maďarska, ktorá je vo viacerých ohľadoch a v prípade viacerých z nich protieurópska a nacionalistická. Primátori Prahy, Varšavy, Bratislavy a Budapešti sú naproti tomu skôr liberálne zmýšľajúci ľudia a politicky sa radia buď k momentálnej opozícii vo svojej krajine, alebo sú nezávislí.

 

img

 

Orbán vidí Sorosa ako nepriateľa
Pakt primátori podpísali na pôde Stredoeurópskej univerzity v Budapešti. Miesto podpisu, ktoré vybral primátor Budapešti Gergely Karácsony, bolo symbolické vzhľadom na akúsi ukážku vzdoru voči vláde maďarského premiéra Viktora Orbána. Tá totiž vyštvala väčšiu časť tejto prestížnej univerzity z Budapešti do Viedne. Hoci oficiálne to maďarská vláda takto nepomenovala, hlavným dôvodom bolo to, že univerzitu financuje americký filantrop maďarského pôvodu George Soros, ktorý je pre Orbána nepriateľom číslo jedna.

 

img

 

Zmeny v podmienkach financovania
Karácsony pri podpise paktu okrem iného navrhol, že Praha, Budapešť, Varšava a Bratislava by sa mohli začať spoločnými silami usilovať o zvýšenie podielu európskych dotácií, ktoré budú smerovať priamo do týchto miest, a nie vládam krajín V4. "V poslednom desaťročí skončila veľká časť európskych fondov v rukách spoločností oligarchov previazaných s mocou. Stále viac a viac ľudí v Európe je znechutených z toho, že európske fondy, určené na inovácie, financujú v našom regióne korupciu a autokraciu," povedal Karácsony.

 

img

 

Situácia v Poľsku je podobná 
Problém so svojou vládou má aj primátor Varšavy Rafal Trzaskowski. Ten sa počas včerajšieho dňa v Budapešti posťažoval, že krajiny V4 sa doteraz vždy zjednotili iba pri blokovaní plánov EÚ "namiesto toho, aby predkladali vlastné iniciatívy".

 

"My sa chceme rozhodovať na základe faktov, nie na základe ideológie. V tom sme trochu iní ako niektoré naše vlády," uviedol primátor hlavného mesta Poľska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona