Krajiny V4 budú mať spoločný patentový inštitút

NETKY.SK • 26 Február 2015, 14:57 • 2 min
Krajiny V4 budú mať spoločný patentový inštitút

BRATISLAVA - Dohodu o Vyšehradskom patentovom inštitúte dnes podpísali zástupcovia úradov priemyselného vlastníctva členských krajín V4 v Bratislave.

slovakia

left justify in out

Agentúru SITA o tom informoval tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí. Dohoda je výsledkom niekoľkoročného úsilia patentových a známkových úradov krajín V4. Patentový inštitút V4 bude pôsobiť ako mimovládna organizácia s cieľom podporiť inovácie a zvyšovanie konkurencieschopnosti v regióne.

 

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák vyhlásil počas slávnostného ceremoniálu, že ,,podpis tejto dohody odráža dynamiku a široký záber spolupráce v rámci V4, ktorá neostáva len v politickej rovine, ale odzrkadľuje sa aj v konkrétnych projektoch priamo prospešných pre občanov a podniky". Malé a stredné podniky, univerzity alebo výskumné organizácie z regiónu budú môcť efektívnejšie využívať systém medzinárodného prihlasovania vynálezov a technických riešení podľa Zmluvy o patentovej spolupráci. Uľahčí im to prístup k tomuto systému a následnému udeleniu patentu. Predpokladá sa, že poplatky spojené s podaním medzinárodnej prihlášky klesnú a znížia sa náklady spojené s poplatkami za patentovú prihlášku o 25 percent pre firmy a o 37 percent pre fyzické osoby. Výhodou pre prihlasovateľov bude tiež možnosť komunikácie v ich materinskom jazyku. Vyšehradský patentový inštitút začne pôsobiť ako orgán pre medzinárodnú rešerš a pre medzinárodný predbežný prieskum po jeho vymenovaní Zhromaždením medzinárodnej únie pre patentovú spoluprácu a schválením Valným zhromaždením členských štátov Svetovej organizácie duševného vlastníctva (WIPO). 

 

Dohodu o Vyšehradskom patentovom inštitúte podpísali predseda Úradu priemyselného vlastníctva SR Ľuboš Knoth, predseda Úradu priemyselného vlastníctva ČR Josef Kratochvíl, predseda Maďarského úradu duševného vlastníctva Miklós Bendzsel a predsedníčka Poľského patentového úradu Alicja Adamczaková.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies