Krajiny skupiny G4 pozdvihli v New Yorku opäť hlas za rozšírenie BR OSN

NETKY.SK • 25 September 2014, 18:50 • 2 min
Krajiny skupiny G4 pozdvihli v New Yorku opäť hlas za rozšírenie BR OSN

NEW YORK - Ministri zahraničných vecí Brazílie, Indie, Japonska a Nemecka dnes na stretnutí v dejisku Valného zhromaždenia OSN v New Yorku opäť volali po zásadnej reforme Bezpečnostnej rady svetovej organizácie a po jej rozšírení.

slovakia

left justify in out

Šéf nemeckej diplomacie Frank-Walter Steinmeier sa nechal počuť, že v orgáne prijímajúcom významné bezpečnostnopolitické rozhodnutia by mali mať férové zastúpenie všetky regióny planéty a zloženie BR OSN by malo byť odrazom "dneška a nie včerajška".
     

Informovala o tom tlačová agentúra DPA.
     

Návrh skupiny krajín známej aj pod označením G4 predpokladá rozšírenie grémia, v ktorom zasadá v súčasnosti päť stálych a desať nestálych členov (na rotačnom princípe vždy na dvojročné obdobie, a to podľa geografickej polohy), na 25 členov. Takmer 70 rokov po vzniku BR OSN by sa v jej zložení mali odzrkadliť aj zmeny, ktorými prešlo medzinárodné spoločenstvo za tento čas, a to v podobe stáleho členstva spomínaných štyroch krajín v grémiu.
     

Krajiny G4 sa o to usilujú už celé desaťročie. Argumentujú okrem iného poukazovaním na skutočnosť, že ide o tretiu (Japonsko), štvrtú (Nemecko), piatu (Brazília) a desiatu (India) najsilnejšiu ekonomiku planéty. Tokio a Berlín sú navyše druhým a tretím najvýznamnejším prispievateľom svetovej organizácie, z čoho vyplýva, že Japonsko a Nemecko nemožno vynechať s dôležitých rozhodnutí globálneho významu.
     

Nimi navrhované reformné kroky však viacero zo súčasných piatich stálych členov BR OSN (Čína, Francúzsko, Ruská federácia, USA a Veľká Británia) neakceptuje. Hovorí sa aj o tom, že i teraz - v dôsledku sporov a využívania práva veta - nezriedka ochromený orgán by sa v prípade rozšírenia stal ešte menej efektívnym.
     

Prípadná reforma si vyžaduje nielen dvojtretinovú podporu všetkých členských krajín, ale aj súhlas všetkých stálych členov BR OSN.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies