AKTUALIZOVANÉ Katar odmieta najnovší krok arabských krajín

NETKY.SK • 9 Jún 2017, 10:05 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ Katar odmieta najnovší krok arabských krajín

MANÁMA - Saudská Arábia, Egypt, Spojené arabské emiráty a Bahrajn vydali spoločné vyhlásenie s menami 59 fyzických a 12 právnických osôb, ktoré podľa nich sídlia v Katare alebo sú ním financované a majú spojenie s terorizmom.

slovakia

left justify in out

Katar dnes ako neodôvodnený odmietol krok Egypta, Saudskej Arábie, Spojených arabských emirátov (SAE) a Bahrajnu, ktoré na zoznam subjektov podporujúcich terorizmus zaradili aj fyzické a právnické osoby údajne sídliace v Katare.

 

Katar však v reakcii na to uviedol, že toto spoločné vyhlásenie "opäť posilňuje nepodložené tvrdenia, ktoré nie sú pravdivé". Katar dnes deklaroval, že jeho postoj v boji proti terorizmu je pevnejší než v prípade mnohých zo signatárov spoločného vyhlásenia.

 

Zverejnenie tohto zoznamu sa odohralo v čase stupňujúcej sa izolácie Kataru. Tá sa začala v pondelok, keď arabské krajiny, ako aj Maldivy, prerušili s Katarom diplomatické styky a zaviedli voči tejto krajine pozemnú, námornú i leteckú blokádu.

 

Súčasná kríza je najhoršou svojho druhu v oblasti Perzského zálivu od vojny v roku 1991.

 

Na uvedenom "teroristickom zozname" sú občania Kataru, Jordánska, Egypta, Kuvajtu, Bahrajnu a Líbye, informovala tlačová agentúra DPA.

 

Spomínaná štvorica krajín vo vyhlásení uviedla, že "tento krok urobila vo svetle svojho záväzku bojovať s terorizmom a vysušiť zdroje financovania extrémistickej ideológie a bojovať s ňou".

 

Zoznam je výsledkom "pokračujúceho porušovania" záväzkov a dohôd, ktoré orgány v Dauhe podpísali, uviedla. Signatári vyhlásenia vyjadrili tiež poďakovanie tým, ktorí ich podporujú "v boji s terorizmom, extrémizmom a násilím".

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies