Krajiny OPEC dosiahli predbežnú dohodu o znížení ropnej produkcie

NETKY.SK • 29 September 2016, 08:15 • 2 min
Krajiny OPEC dosiahli predbežnú dohodu o znížení ropnej produkcie

ALŽÍR - Členské štáty Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) dosiahli na zasadnutí v Alžírsku predbežnú dohodu o znížení ropnej produkcie, a to po prvý raz od začiatku globálnej finančnej krízy spred ôsmich rokov.

slovakia

left justify in out

Niekoľko hodín po začiatku Medzinárodného energetického fóra, ktoré sa v stredu konalo v hlavnom meste Alžírska, to oznámil katarský minister energetiky Muhammad bin Sálih as-Sáda.

 

Ministrovo vyjadrenie, ktoré okamžite vyvolalo zvýšenie cien ropy, citovala agentúra AP.

 

Na základe predbežnej dohody by sa mala ropná produkcia krajín organizácie OPEC znížiť zo súčasných približne 33,2 milióna barelov na 32,5-33 milióna barelov denne. Konkrétne čísla budú však definitívne dohodnuté až na novembrovom zasadnutí OPEC vo Viedni.

 

Perspektívu dosiahnutia dohody pred začiatkom schôdzky v Alžíry marili spory medzi kľúčovými ropnými producentmi Saudskou Arábiou a Iránom, ktoré dlhodobo súperia o vplyv v blízkovýchodnom regióne.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies