Krajiny OECD vlani zaznamenali 1,65 milióna azylantov

NETKY.SK • 19 September 2016, 12:33 • 2 min
Krajiny OECD vlani zaznamenali 1,65 milióna azylantov

NEW YORK - Približne 1,65 milióna ľudí požiadalo vlani o azyl v krajinách Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD), ktorá združuje 35 najvyspelejších štátov sveta. V porovnaní s predchádzajúcim rokom bol počet azylantov zhruba dvojnásobný.

slovakia

left justify in out

Uvádza sa to vo výročnej správe o migrácií, ktorú dnes zverejnila OECD v rámci summitu o globálnej migračnej kríze v sídle OSN v New Yorku.

 

Štvrtinu z celkového množstva žiadostí o azyl v krajinách OECD podali vlani občania Sýrie a 16 percent Afganci.

Organizácia v tejto súvislosti vyzvala vyspelé krajiny, aby - v záujme potlačenia nelegálnej migrácie - poskytli viac priestoru pre legálny prílev utečencov.

 

"Navýšenie zdrojov pre takéto programy by malo byť prioritou medzinárodného spoločenstva," uvádza sa v správe OECD. Súčasne oceňuje, že sa týmto smerom vydali už viaceré európske krajiny i samotná EÚ.

 

Autori správy v tejto súvislosti poukázali na to, že za posledných päť rokov dostalo pracovné povolenia v krajinách OECD len 18.200 Sýrčanov. Ďalším 15.300 úrady poskytli povolenie na štúdium a vyše 72.000 umožnili spojenie rozdelených rodín.

 

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) pritom odhaduje, že od začiatku konfliktu v Sýrii utieklo z krajiny viac ako 4,8 milióna ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies