Krajiny NATO postupujú v otázke Líbye rozvážne a citlivo

NETKY.SK • 11 Marec 2011, 08:10 • 2 min
Krajiny NATO postupujú v otázke Líbye rozvážne a citlivo

Krajiny NATO postupujú v otázke Líbye rozvážne a citlivo

slovakia

left justify in out

img

Krajiny NATO postupujú v otázke Líbye veľmi rozvážne a citlivo, pretože zvažujú rôzne aspekty - nielen genocídu v krajine či požiadavku časti líbyjskej opozície, aby NATO nezasahovalo, ale aj obavy z rozšírenia problémov do ďalších krajín. Rovnako považujú za potrebnú podporu Číny a Ruska. V reakcii na dnešné rokovanie ministrov obrany o Líbyi v Bruseli to uviedla premiérka Iveta Radičová.
      Podľa nej sa členské štáty Európskej únie k týmto záverom vyjadria v piatok 11. marca na summite v Bruseli. "O tom, že situácia je predmetom širokých konzultácií, svedčí aj fakt, že na dnešnom rokovaní ministrov obrany NATO bola prítomná aj šéfka diplomacie EÚ Catherine Ashtonová."
      Ministri obrany NATO sa dnes zhodli na tom, že humanitárna pomoc v Líbyi má byť spojená aj s evakuáciou osôb a monitorovanie zbrojného embarga sa predĺžilo zo súčasných desať hodín denne na nepretržité.  Dohodli sa tiež, že prípadná prítomnosť ozbrojených síl pri pobreží Líbye a ich eventuálny zásah v prípade porušenia embarga prichádzajú do úvahy až po tom, keď dá Bezpečnostná rada OSN na tieto kroky nový mandát vo forme rezolúcie.
      Členské krajiny NATO majú svoje kroky a rozhodnutia koordinovať s OSN, Európskou úniou, Africkou úniou a Ligou arabských štátov.
      TASR informovali z tlačového a informačného odboru Úradu vlády SR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies