Krajiny juhovýchodnej Ázie vytvorili regionálne ekonomické spoločenstvo

NETKY.SK • 22 November 2015, 09:30 • 2 min
Krajiny juhovýchodnej Ázie vytvorili regionálne ekonomické spoločenstvo

KUALA LUMPUR - Lídri Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN) dnes oficiálne rozhodli o vytvorení regionálneho ekonomického spoločenstva, ktoré bude zahŕňať rôznorodú oblasť, omnoho väčšiu než Európska únia alebo Severná Amerika.

slovakia

left justify in out

Príslušnú dohodu podpísali vrcholní predstavitelia 10 štátov združenia ASEAN na summite v malajzijskom hlavnom meste Kuala Lumpur. Nové Ekonomické spoločenstvo ASEAN-u (AEC), plánované už od roku 2002, by malo konkurovať Číne a Indii, uviedla agentúra AP.

 

Mnohé základné prvky AEC fungujú už v súčasnosti, napríklad odstránenie colných taríf či vízových reštrikcií. Medzi partnerskými krajinami došlo v tejto súvislosti aj k posilneniu politickej a kultúrnej spolupráce.

 

Stále však zostáva mnoho práce v politicky citlivých oblastiach, ako sú poľnohospodárstvo, oceliarstvo, automobilový priemysel a iné chránené sektory. Ďalšiemu rozvoju prekáža aj korupcia, nerovnomerne rozvinutá infraštruktúra a doprava či veľké ekonomické rozdiely medzi jednotlivými členmi organizácie ASEAN, v ktorej koexistujú relatívne bohaté i chudobné krajiny.

 

Nové spoločenstvo začne oficiálne fungovať od 31. decembra tohto roku.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona