Krajiny G7 sa dohodli! Zasiahnu hlavnú tepnu Putinovej ekonomiky

NETKY.SK • 9 Máj 2022, 07:38 • 2 min
Krajiny G7 sa dohodli! Zasiahnu hlavnú tepnu Putinovej ekonomiky

WASHINGTON - V nedeľu sa uskutočnilo tretie tohtoročné zasadnutie skupiny G7 prostredníctvom videokonferencie za účasti ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Voľba termínu nebola náhodná – Európania si 8. mája pripomínajú koniec druhej svetovej vojny. Skupinu G7 tvoria Británia, Francúzsko, Japonsko, Kanada, Nemecko, Spojené štáty a Taliansko.

slovakia

left justify in out

Skupina siedmich ekonomicky najvyspelejších krajín sveta G7 je „zaviazaná postupne ukončiť alebo zakázať dovoz ruskej ropy“, uviedol v nedeľu Biely dom, stupňujúc tlak na Moskvu v súvislosti s inváziou na Ukrajinu. TASR správu prevzala od tlačovej agentúry AFP.

 

„Toto tvrdo zasiahne hlavnú tepnu Putinovej ekonomiky a pripraví ho o príjmy, ktoré potrebuje na financovanie svojej vojny,“ uviedla vo vyhlásení administratíva amerického prezidenta Joe Bidena, avšak bez špecifikovania konkrétnych krokov.

 

img

 

Západ dosiaľ preukazoval koordináciu pri vyhlasovaní sankcií voči Rusku, ale v prípade ruskej ropy a plynu nepostupoval rovnakým tempom. USA, ktoré nie sú hlavným spotrebiteľom ruských uhľovodíkov, ich dovoz zakázali už skôr.

 

Európa je však oveľa závislejšia od ruskej ropy. Európska únia oznámila, že chce tento rok znížiť svoju závislosť od ruského plynu o dve tretiny, hoci Nemecko sa postavilo proti výzvam na úplný bojkot. Členské štáty EÚ pokračujú v rokovaniach.

 

Prečítajte si tiež: Putin kritizuje barbarské zvyklosti nacizmu. Zvíťazíme ako v roku 1945, vyhlásil

 

Biely dom zároveň oznámil nové kolo sankcií proti Rusku, ktoré sa zameriavajú na dve hlavné oblasti – médiá a prístup ruských spoločností a bohatých jednotlivcov k popredným svetovým účtovným a poradenským službám v USA.

 

Washington tiež oznámil nové zákazy vývozu amerických výrobkov do Ruska, ktoré sa týkajú celého radu investičného tovaru od buldozérov po ventilačné systémy a kotly. Spojené štáty v nedeľu oznámili, že zavedú vízové obmedzenia pre 2 600 ruských a bieloruských činiteľov, ako aj sankcie voči predstaviteľom bánk Sberbank a Gazprombank.

 

img

 

Kanada poskytne Ukrajine dodatočnú vojenskú pomoc vo výške 50 miliónov kanadských dolárov a zavedie nové sankcie. Oznámil to v nedeľu kanadský premiér Justin Trudeau na tlačovej konferencii po rozhovoroch s ukrajinským prezidentom.

 

Nový balík vojenskej pomoci bude obsahovať 18 kamier pre drony vrátane technickej podpory a opráv, muníciu do húfnice M777, strelné zbrane a muníciu, ako aj satelitné snímky s vysokým rozlíšením za 15 miliónov dolárov. Kanada tiež uvoľní 10 miliónov dolárov na podporu ľudských práv, občianskej spoločnosti a odmínovania na Ukrajine.

 

Možno vás zaujmePrezidentka si uctila vojakov sovietskej armády, hovorí o zrade!

 

Trudeau tiež oznámil svoj zámer dočasne zrušiť obchodné clá na ukrajinský import na obdobie jedného roka a avizoval, že Kanada uvalí na Rusko nové sankcie. Budú sa týkať 21 jednotlivcov z Ruska vrátane oligarchov a osôb blízkych ruskej vláde. Ďalšie sankcie sa zamerajú na 19 osôb v ruskom obrannom sektore a 5 organizácií za poskytovanie nepriamej alebo priamej podpory ruskej armáde.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies