Krajiny eurozóny čaká znižovanie ratingov, ohrozené je aj Slovensko

NETKY.SK • 5 Október 2011, 18:24 • 2 min
Krajiny eurozóny čaká znižovanie ratingov, ohrozené je aj Slovensko

Krajiny eurozóny čaká znižovanie ratingov, ohrozené je aj Slovensko

slovakia

left justify in out

Európske krajiny, ktoré nemajú najvyššiu úverovú známku, môže čakať zníženie ratingu, uviedla agentúra Moody’s Investors Service. To znamená, že ohrozené je aj Slovensko.

"Všetky okrem najsilnejších krajín eurozóny budú pravdepodobne čeliť trvalému negatívnemu tlaku na svoje ratingy," uvádza sa vo vyhlásení agentúry. "Moody’s v dôsledku toho očakáva, že len málo krajín so známkou nižšou ako AAA si udrží vysoké ratingy." Agentúra dodala, že "neexistujú bezprostredné tlaky, ktoré by mohli spôsobiť zníženie krajín s hodnotením na úrovni AAA".

To znamená, že aj Slovensko musí počítať s tlakom na zníženie jeho úverovej známky. Moody’s v súčasnosti hodnotí dlhodobé záväzky Slovenska v domácej aj zahraničnej mene známkou A1.

Moody’s vydala túto správu v utorok (4. 10.) večer potom, ako znížila rating Talianska prvý raz od roku 1993. Obáva sa totiž, či sa Rímu podarí vzhľadom na slabý rast ekonomiky znížiť verejný dlh, ktorý je po Grécku druhý najvyšší v eurozóne. Moody’s zhoršila rating dlhodobých záväzkov Talianska o tri stupne na A2 z Aa2. Agentúra Standard & Poor’s znížila rating Talianska prvý raz po piatich rokoch už 20. septembra.

Európske akcie oslabili v utorok už tretí deň po sebe. To je ich najdlhší pokles za posledné 4 týždne. Európski politici totiž signalizovali, že zrejme budú musieť rokovať o zmenách v záchrannom balíku pre Grécko, čo by spôsobilo súkromným investorom vyššie straty, než sa doteraz predpokladalo. Špekuluje sa, že by mali odpísať až 50 % hodnoty gréckych dlhopisov vo svojich portfóliách namiesto 21 %. Index Stoxx Europe 600 v utorok klesol o 2,8 % na 217,46 bodu, čo je najmenej za týždeň.

Zdroj: TASR/Bloomberg



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies